Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez potraw z jajek? Jajka to obowiązkowy „punkt programu” i menu świątecznego. Zapewne każda z Was ma swoje pomysły na farsze, którymi nadziewa jajka.
Oto jedna z moich propozycji jak można faszerować jajka na stół wielkanocny (i nie tylko).
Składniki:
5-7 jajek, w zależności od tego dla ilu osób,
Pęczek szczypiorku,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka musztardy
2 łyżki jogurtu naturalnego,
15 dag sera żółtego ostrego
Sól, pieprz
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski. Białka układamy na półmisku. Ser żółty ścieramy na tarku (na grubych ostrzach). Do miski z żółtkami dodajemy starty ser, pokrojony szczypiorek – parę listków zostawiamy do dekoracji, majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz i całość mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy na białka i ozdabiamy szczypiorkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz