Jest to pyszny deser dla wszystkich lubiących słodkości z owocami. Jest też chyba najprostszym i najszybszym ciastem do wykonania. Jabłka posypane cynamonem i kruszonką a następnie upieczone i mamy gotowy deser. Zamiast jabłek możemy zapiec pod kruszonką inne owoce ( np. śliwki, brzoskwinie ) i zapewniam, że deser jest równie pyszne. Do takiego ciasta można dodać lody waniliowe, bitą śmietanę lub krem waniliowy.
Składniki:
1kg jabłek (najlepiej reneta)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
Kruszonka:
90 g masła
130 g mąki
90 g cukru
szczypta soli
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i wykładamy jabłkami, posypujemy cynamonem.
Przygotowujemy kruszonkę: na płaski talerz dajemy masło, mąkę, cukier i sól. Kroimy wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Tak przygotowaną kruszonką pokrywamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie dobrze zarumieniona to pieczemy jeszcze 5-10 minut.
TAK tego mi trzeba!
w…….ć jabłko pod kruszonką
To niby tak banalny deser,a jednak zawsze urzeka smakiem 🙂