Halibut na purée ziemniaczano – czosnkowym

Halibut to bardzo dobra ryba o pysznym, tłustym, białym mięsie.  Ja lubię ją w najprostszej wersji czyli  usmażoną na patelni. Dzisiaj proponuję  halibuta podsmażonego na patelni  i dopieczonego w piekarniku. Do tego można  podać  purée z ziemniaków z dodatkiem czosnku.  Moja rodzina była zachwycona takim połączeniem.

Składniki

Filety z halibuta 2 sztuki,

Sól, biały pieprz,

Sok z 1 cytryny,

3 łyżki mąki,

Olej rzepakowy do smażenia

purée ziemniaczano – czosnkowe

½ kg ziemniaków

2 łyżki masła,

2 łyżki śmietany 18 %,

2 ząbki czosnku,

Sól

Wykonanie

Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem. Mąkę przesiewamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w mące  i smażymy po 1 minucie z każdej strony,  zaczynając smażenie od  części ze skórą. Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rybę 10-15 minut.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie  aż będą miękkie. Ugotowane i odcedzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę do garnka, dodajemy masło, sól,  mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, wyciśnięty czosnek  , mieszamy i przekładamy na talerz . Na ziemniaki dajemy rybę i podajemy z sałatą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.