Pyszny, aromatyczny i kolorowy gulasz z polędwiczki z indyka z dodatkiem dyni i sera gorgonzola to moja propozycja na jesienny obiad. Gulasz jest delikatny ale gorgonzola dodaje mu trochę charakteru. Dynia lekko rozgotowuje się więc fajnie zagęszcza i dodatkowo dodaje koloru pomarańczowego. Taki gulasz jest dobry z tłuczonymi ziemniakami, ryże lub kaszą. Ja osobiście lubię z ziemniaczkami i z kiszonym ogórkiem.
Składniki
500g polędwiczki z indyka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 mała marchew,
½ średniej wielkości dyni hokkaido
2 łyżki sera gorgonzola,
Sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie,
Szklanka śmietanki 30 %
2 łyżki masła do smażenia
Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek i marchew. Dynię myjemy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, marchew i podsmażamy. Dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko.
Następnie dodajemy 1 ½ szklanki wody, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy dynię, ser gorgonzola, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 10 minut. Jeśli będzie mało sosu, to dodajemy trochę wody. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Doskonały, jesienny gulasz, z delikatnym smakiem gorgonzoli można podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz