Gulasz z polędwiczki z indyka z dynią w sosie gorgonzola

Pyszny, aromatyczny i kolorowy gulasz z polędwiczki z indyka z dodatkiem dyni i sera gorgonzola to moja propozycja na jesienny obiad. Gulasz jest delikatny ale gorgonzola dodaje mu trochę charakteru. Dynia lekko rozgotowuje się więc fajnie zagęszcza i dodatkowo dodaje koloru pomarańczowego. Taki gulasz jest dobry z tłuczonymi ziemniakami, ryże lub kaszą. Ja osobiście lubię z ziemniaczkami i z kiszonym ogórkiem.

Składniki

500g polędwiczki z indyka,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

1 mała marchew,

½ średniej wielkości dyni hokkaido

2 łyżki sera gorgonzola,

Sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie,

Szklanka śmietanki 30 %

2 łyżki  masła do smażenia

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek i marchew. Dynię  myjemy i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, marchew i  podsmażamy. Dodajemy mięso, liść laurowy,  ziele angielskie, mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko.

Następnie dodajemy 1 ½   szklanki wody, przykrywamy i  gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie  dodajemy dynię, ser gorgonzola, doprawiamy solą, pieprzem  i gotujemy  około 10 minut. Jeśli będzie mało sosu, to dodajemy trochę wody. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy.

Doskonały, jesienny gulasz, z delikatnym smakiem gorgonzoli można podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.