Gulasz można przygotować na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dzisiejsza propozycja to najprostsza wersja ale zapewniam, że równie dobra i smaczna. Wiem, że w takie ciepłe dni gulasz nie jest specjalnie preferowany ale do przygotowania zachęciła mnie moja znajoma, która zapytał mnie to czy mam przepis na szybki ale dobry gulasz do młodych ziemniaków. Najczęściej robię gulasz z mięsa od szynki lub łopatki ale tym razem zrobiłam z delikatnej polędwiczki więc wyszedł letni i podany z kaszą lub młodymi ziemniaczkami oraz z ogórkiem małosolnym był dobry nawet w takie ciepłe dni.
Składniki
1 duża polędwiczka wieprzowa/ ½ kg mięsa od szynki
1 marchew,
1 cebula,
Olej rzepakowy,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
Sól, pieprz,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy na małe kwadraty. Marchew i cebulę myjemy, obieramy i kroimy na talarki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i cebulę i dusimy chwilę aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i dusimy chwilkę razem z warzywami. Jak mięso będzie lekko podduszone to podlewamy gulasz szklanką wody i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Polędwiczka jest delikatnym mięsem więc nie trzeba gotować długo a w przypadku szynki można jeszcze 10 minut gotować. Na koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy 5 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz