Proste, pyszne, sezonowe danie na przekąskę dla gości. Gruszki teraz są dostępne w dużej ilości i różnych odmianach. Moje ulubione, to konferencja, najlepiej twarde i soczyste. Gruszki mają tą zaletę, że świetnie nadają się do dań na słodko jak też do dań wytrawnych.
Gruszki bardzo dobrze komponują się smakowo z serami pleśniowymi. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wybornie, szczególnie z czerwonym wytrawnym winem. Ja dodałam do wypieczonych już gruszek sprażone orzechy włoskie, które dopełniły smak całości.
Składniki:
4-5 gruszek – np. konferencje
100g sera gorgonzola,
Garść orzechów włoskich,
Świeże liście tymianku,
Oliwa,,
Sól, pieprz
Wykonanie
Gruszki myjemy, przekrawamy na dwie części, wydrążamy część z pestkami. Przekładamy gotowe gruszki do naczynia żaroodpornego. Ser gorgonzola dzielimy na małe kawałki i dajemy do wydrążonej części gruszek. Posypujemy tymiankiem, polewamy delikatnie oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Orzechy włoskie lekko prażymy na patelni.
Gotowe, gorące posypujemy orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i podajemy z grzankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz