Granola zrobiona w domu jest zdecydowanie lepsza od kupowanej w sklepie. Po pierwsze wiemy, że dodajemy do niej dobre, zdrowe składniki, po drugie zdecydowanie lepiej smakuje przygotowana własnoręcznie.
Moja, dzisiejsza jest wyjątkowo pyszna bo z dodatkiem świeżego ananasa, ziaren sezamu, suszonej żurawiny i soku z pomarańczy.
Ananas jest rewelacyjnym owocem, ma dużo właściwości zdrowotnych.
Nie wiem czy wiecie, że wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej ale i lekarze zaczęli wykorzystywać ananasa a to dzięki bromelainie – grupie enzymów, które mają właściwości przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i odchudzające.
Ananas jest stosunkowo łatwo dostępny w sklepie więc zachęcam do przygotowania własnej, domowej granoli z ananasem, która smakuje rewelacyjnie z jogurtem naturalnym i innymi owocami.
Składniki
Około 500 g płatków owsianych,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki ziaren sezamu,
3 łyżki pestek słonecznika ,
2 łyżki miodu,
Sok z jednej pomarańczy,
Ćwiartka świeżego ananasa,
Suszona żurawina,
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 150 stopni.
W garnku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, miód, olej i dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa – mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy do tego płatki owsiane, ziarna sezamu, słonecznika, siemienia lnianego , mieszamy.
Przekładamy wszystko na dużą blachę (najlepiej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy i pieczemy w piekarniku ( góra – dół) około 20 minut, mieszając od czasu do czasu w trakcie pieczenia. Jak ziarna będą rumiane, wyłączamy, studzimy i przechowujemy w słoiku.
Niczym Cezar… widziałam… spróbowałam… zasmakowałam… to jeden z najlepszych majstersztyków połączenia dwóch polaryzujących słów- SMACZNIE i ZDROWO.
Daję Żywieniowy Medal za taką zdrową ambrozję na poczatek dnia… 🙂
🙂 Dziękuję Aga 🙂