Do przygotowania gołąbków używam kapusty włoskiej , bo jej liście są smaczniejsze, miększe, ładniejsze i łatwiej je oddzielać od główki przygotowując gołąbki. Natomiast jak pojawia się na przełomie maja i czerwca młoda zwykła kapusta to nie ma lepszych gołąbków jak z takiej młodej. Liście mają specyficzny smak, są delikatne, gołąbki są wtedy wyjątkowo smaczne a z dodatkiem dużej ilości koperku wręcz wyśmienite. Przygotowuję wtedy dwie wersje gołąbków: z mięsem i bez mięsa. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z farszem mięsno-ryżowym.
Składniki na gołąbki:
1 główka kapusty (ok. 1 kg)
1/2 kg mięsa mielonego- my lubimy drobiowe mielone,
pęczek koperku
50 dag ryżu
ok. 1,5 litra wody
sól, pieprz do smaku
Składniki na sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek,
2 marchewki,
1 cebula
5 dag masła,
1 małe opakowanie śmietany np. 18 %
sól, pieprz do smaku
Wykonanie gołąbków:
Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.
Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mielone mięso i nadal podsmażamy. Ugotowany na półtwardo ryż łączymy z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy wodą ( około 1/1 szklanki. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pieczarkowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu.
Sos Pieczarkowy – wykonanie
Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew – chwilę podsmażamy. Następnie dodajmy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.
Jeszcze nie robiłam , przypomniałaś mi ,że ta pora gotowania gołąbków z młodej kapusty nastała 🙂 Dziękuję
Uwielbiam gołąbki, ale robię w sosie pomidorowym, w pieczarkowym nie próbowałam jeszcze…