Fritatta z kurkami i szpinakiem

Muszę przyznać, że połączenie szpinaku i kurek to jeden z moich ulubionych zestawów. Przygotowuję w tym zestawie np. tartę, makaron, grzanki itp. Dzisiaj proponuję fritattę bo jest szybka i łatwa do przygotowania a jednocześnie wybornie smakuje.

Składniki na duża patelnię:

5 jajek,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

15 dag kurek,

1 cebula, 

20 dag szpinaku,

Sól, pieprz,

Łyżka oliwy

pietruszka


Wykonanie:

Kurki czyścimy i płuczemy. Cebulę, kroimy w kostkę i dusimy razem z kurkami na oliwie około 5 min. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na koniec  do podsmażonych  kurek; dusimy wszystko 2 min. W misce ubijamy jajka, do których dodajemy na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 7-10 min na małym ogniu. Na koniec posypujemy potrawę świeżą  pietruszką.Można do tego podać sałatkę z pomidorów i cebulki

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Ola in the kitchen
    8 sierpnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam frittatę :] A twoja wygląda bardzo smakowicie!

  2. 8 sierpnia
    Odpowiedz

    Muszę wypróbować to połączenie, kusi niezwykle!

  3. 9 sierpnia
    Odpowiedz

    Pychotka, jak ze szpinakiem to na pewno smaczne 🙂 chyba takie zrobię, ale nie mam kurek, więc zastąpię je pieczarkami, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.