Muszę przyznać, że połączenie szpinaku i kurek to jeden z moich ulubionych zestawów. Przygotowuję w tym zestawie np. tartę, makaron, grzanki itp. Dzisiaj proponuję fritattę bo jest szybka i łatwa do przygotowania a jednocześnie wybornie smakuje.
Składniki na duża patelnię:
5 jajek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
15 dag kurek,
1 cebula,
20 dag szpinaku,
Sól, pieprz,
Łyżka oliwy
pietruszka
Wykonanie:
Kurki czyścimy i płuczemy. Cebulę, kroimy w kostkę i dusimy razem z kurkami na oliwie około 5 min. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na koniec do podsmażonych kurek; dusimy wszystko 2 min. W misce ubijamy jajka, do których dodajemy na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 7-10 min na małym ogniu. Na koniec posypujemy potrawę świeżą pietruszką.Można do tego podać sałatkę z pomidorów i cebulki
🙂 Cudna i jaki masz fartuszek :))) Wow!
wygląda bardzo apetycznie:)
Uwielbiam frittatę :] A twoja wygląda bardzo smakowicie!
Dawno nie jadłam frittaty. Pychota 🙂
Muszę wypróbować to połączenie, kusi niezwykle!
Pychotka, jak ze szpinakiem to na pewno smaczne 🙂 chyba takie zrobię, ale nie mam kurek, więc zastąpię je pieczarkami, pozdrawiam 🙂
muszę koniecznie dorwać gdzieś kurki..:)