W tym roku mam parę woreczków zamrożonych, świeżych borowików. Był to bardzo dobry pomysł bo już parę razy przygotowałam różne dania z ich udziałem. Był rosół z pastą miso, makaronem ryżowym i smażonymi borowikami. Był sos do gołąbków, zupa a teraz jest pyszna ryba czyli sandacz z borowikami w delikatnym aromacie rozmarynu. Mrożone borowiki są jak świeże, dużo lepsze od suszonych. Nie trzeba ich moczyć, wystarczy chwila we wrzątku i są gotowe, jak świeże.
Odkryciem w tym sezonie jest surówka z tartym imbirem, octem ryżowym, olejem i szczypiorkiem. Spróbujcie, jest pyszna.
Można oczywiście zrobić z suszonych borowików, tylko trzeba je przed gotowaniem namoczyć. Smacznego !
Składniki
Filety z sandacza – 2-3 nie duże sztuki,
2 łyżki mąki pszennej,
Sól,
Masło klarowane do smażenia,
Sok z cytryny,
Sos borowikowy:
300 g mrożonych lub 50 g suszonych borowików
1 cebula,
Gałązka rozmarynu,
Szklanka śmietany 30 %,
Sól, pieprz,
Surówka z kapusty pekińskiej:
1 kapusta pekińska,
3 łyżki octu ryżowego,
½ łyżeczki startego imbiru,
Garść szczypiorku,
Płaska łyżeczka cukru,
Olej roślinny,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy sos borowikowy.
Borowiki mrożone zalewamy wrzątkiem i po 4 minutach odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, rozmaryn, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut.
W tym czasie przygotowujemy filety z sandacza.
Filety czyścimy z ości ( jeśli są duże te ości), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym po około 2 minut z każdej strony.
Podsmażone filety przekładamy na patelnię z borowikami, dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy sól, śmietanę i ponownie tłuczemy aż będzie puree.
Sałatka z kapusty pekińskiej.
Kapustę przekrawamy na pół i solidnie płuczemy. Kroimy w paski, przekładamy do miski i dodajemy ocet ryżowy, cukier, sól, pieprz, olej i starty imbir. Mieszamy i dodajemy na koniec pokrojony szczypiorek.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz