Filet z łososia w aromatycznych przyprawach

Doskonały, aromatyczny i bardzo soczysty łosoś. Przepis jest z książki pt. „Persiana”, autor Sabrina Ghayour, którą dostałam w prezencie na urodziny i którą jestem zauroczona. Na pierwszy ogień poszedł przepis na łososia i od razu okazał się hitem. Na okoliczność przepisów z tej książki nabyłam przyprawę Sumak, która dodawana jest do bardzo wielu dań. Jest to egzotyczna przyprawa o kwaskowatym smaku i czerwonym kolorze, charakterystyczna dla tureckiej i  arabskiej kuchni. Jak wyczytałam, to sumak ma nie tylko ciekawy, kwaskowaty smak ale też i właściwości prozdrowotne:  przeciwdziała niestrawności, działa antywirusowo i antybakteryjnie  oraz jest źródłem dużej  ilości antyoksydantów.   Jako dodatek do łososia okazał się być znakomity.

Możecie się spodziewać, że więcej dań z tej książki znajdzie się na blogu.

Składniki

Około 600 g filetów łososia

2 łyżeczki przyprawy sumak,

Łyżeczka kminu rzymskiego,

½ łyżeczki cynamonu,

Skórka z pomarańczy,

Skórka z limonki,

Oliwa,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomarańczę i limonkę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórki na tarku.

Skórkę z pomarańczy, skórkę z limonki, kumin, sumak, cynamon, oliwę  dajemy do miski i mieszamy. Łososia myjemy, suszymy, doprawiamy mieszanką, wcześniej przygotowanych  przypraw, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na zimno około 1 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Następnie przykrywamy łososia  i pieczemy około 25 minut.

Podajemy z  sałatką z roszponki, pomidora, papryki, papryczki chilli – polewamy oliwą, sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.