Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Przygotowuje się go szybko i z dowolnymi składnikami smakuje pysznie. Ja tym razem postawiłam na wiosenny – zielony zestaw, z brokułami i cukinią w sosie serowym.
Na wiosnę jakoś tak naturalnie zaczynam mieć ochotę na lżejsze dania pełne warzyw i takie też mam postanowienie na kwiecień – zero mięsa. Mięsożercy muszą mi więc wybaczyć, że będzie więcej przepisów warzywno – owocowych 🙂
Składniki dla 2 osób
1/3 opakowania 500g makaronu farfalle,
½ brokuła,
1 mała cukinia,
1 średnia cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki płatków migdałowych,
Kawałek sera gorgonzola – około 100 g
Parmezan tarty,
Oliwa,
Sól, pieprz świeżo mielony,
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Brokuł gotujemy i odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę . Następnie dodajemy cukinię i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy brokuły – pokrojone w małe koszyczki i natkę pietruszki.
W między czasie gotujemy makaron – zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.
Gotowy makaron odcedzamy, dodajemy do zielonych warzyw , mieszamy i doprawiamy solą , pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem i płatkami migdałów.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz