Farfalle z brokułami, cukinią w sosie z sera gorgonzola, posypane płatkami migdałów

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Przygotowuje się go szybko i z dowolnymi składnikami smakuje pysznie. Ja tym razem postawiłam na wiosenny – zielony zestaw, z brokułami i cukinią w sosie serowym.

Na wiosnę jakoś tak naturalnie zaczynam mieć ochotę na lżejsze dania pełne warzyw i takie też mam postanowienie na kwiecień – zero mięsa. Mięsożercy muszą mi więc wybaczyć, że będzie więcej przepisów warzywno – owocowych 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 2 osób

1/3 opakowania 500g makaronu farfalle,

½ brokuła,

1 mała cukinia,

1 średnia cebula szalotka,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki płatków migdałowych,

Kawałek sera gorgonzola – około 100 g

Parmezan tarty,

Oliwa,

Sól, pieprz świeżo mielony,

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

Brokuł gotujemy i odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę . Następnie dodajemy cukinię i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy brokuły – pokrojone w małe koszyczki i natkę pietruszki.

W między czasie gotujemy makaron – zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.

Gotowy makaron odcedzamy, dodajemy do zielonych warzyw , mieszamy i doprawiamy solą , pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem i płatkami migdałów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.