Falafel to pyszna aromatyczna alternatywa dla kebaba. Możemy go podawać jako przekąskę lub pełnowartościowe danie, w zależności od dodatków, z którymi go skomponujemy.
Pamiętajcie, że ciecierzyca jest bardzo sycąca i łatwo się nią najeść:)
Składniki:
400 g suchej ciecierzycy
2 i 1/2 łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
natka pietruszki
po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry,
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą ponad jej wysokość. Moczymy w zimnej wodzie całą noc (co najmniej kilka godzin). Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do miski i za pomocą blendera lub malaksera miksujemy wraz z cebulą i czosnkiem na lepką masę. Dodajemy natkę pietruszki, sól, sodę i resztę przypraw, miksujemy do połączenia się składników, a następnie z powstałej masy lepimy nieduże kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kulki z każdej strony po ok 3 min, aż się ładnie zarumienią.
Podajemy z hummusem lub guacamole w towarzystwie domowej pity.
Uwielbiam! Dawno nie robiłam 🙂