Drożdżowe wypieki są najpyszniejsze, szczególnie z owocami.
Robiłam ostatnio przegląd w zamrażarce bo za chwilę trzeba będzie napełniać nowymi owocami z tego roku i okazało się, że są 2 woreczki truskawek z ubiegłego roku. Wyjęłam, zalałam wrzątkiem, potrzymałam chwilę i były gotowe odmrożone truskawki. Można je wyjąć wcześniej i rozmrozić.
Kupiłam parę gałązek rabarbaru i upiekłam przepyszne drożdżówki z owocami i kruszonką. Wyszły pulchne, wilgotne bo było dużo owoców i pachniały już latem.
Składniki
300 g mąki pszennej,
20 g drożdży
½ szklanki mleka,
2 żółtka,
50 g cukru,
1 mały cukier waniliowy,
70 g miękkiego masła,
Kruszonka
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek mąki,
Parę gałązek rabarbaru,
Truskawki – ja miałam mrożone około 400g
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Masło ma być miękkie ale nie roztopione.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy masło w kawałkach – dalej wyrabiamy około 15 min.
Gotowe ciasto odstawiamy, przykryte do wyrośnięcia, około godzinę.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy rabarbar i truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy chwilę aby owoce nie rozgotowały się. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość. Dajemy na ciasto owoce i zwijamy w rulon. Kroimy w paski po około 3 cm szerokości.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki ciasta, wierzchem z owocami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.
Jak bułeczki podrosną smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30- 35 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz