Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie

 Moja rodzina a szczególnie córka jest wielką  miłośniczką słodkich, drożdżowych bułeczek, ciast na śniadanie; najlepiej jeszcze ciepłych. Na blogu jest już trochę przepisów na różne drożdżowe wypieki ale staram się co jakiś czas zrobić coś innego, nowego dla urozmaicenia. Dzisiejsza propozycja jest szybka do zrobienia bo tak naprawdę rosną już gotowe bułeczki i niezwykle aromatyczna bo pachnąca cynamonem.

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie

 

Składniki:

4 szklanki mąki

4 dag drożdży,

6 łyżek cukru,

Szklanka mleka,

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka,

Cynamon,

Cukier perlisty do posypania

Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodać połowę cukru i odstawić na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich długie, wąskie pasy, które posypujemy cynamonem i zwijamy w ślimaczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut.

Śniadanie jak znalazł 😉

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe na śniadanie

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 13 lutego
    Odpowiedz

    Przepięknie wygladają te ślimaczki! 🙂

  2. kuchnia_breni
    14 lutego
    Odpowiedz

    A dziękuję 🙂

  3. 15 lutego
    Odpowiedz

    Są przesłodkie… takie śniadanie, jeszcze z ciepłą szklanką mleka to moje marzenie 🙂

  4. kuchnia_breni
    20 lutego
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za miły komentarz, również pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.