Jest to kolejna propozycja na drożdżowe słodkości, tym razem z jabłkami w posypce z cukru i cynamonu. Zapach i smak cynamonu, jabłka i drożdżowego ciasta jest rewelacyjny. Ciasteczka są nieduże, takie na dwa kęsy więc są dobre zarówno na śniadanie jak też na długie zimowe wieczory do dobrej herbaty.
Składniki:
3 pełne szklanki mąki
3 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mleka,
3 żółtka,
1 jajko
Nadzienie z jabłek
½ kg jabłek ( twardych),
2 łyżki cukru,
Łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Zaczyn drożdżowy: Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy pozostały cukier, żółtka i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) Jak ciasto urośnie mieszamy je delikatnie i jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość ( 5-6 mm) formujemy prostokąty, z których wykrawamy małe kwadraty.
Jabłka obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na małe ćwiartki, przekładamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem. Każdą ćwiartkę jabłka z posypką układamy na cieście i sklejamy, tworząc saszetkę. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta i jabłka. Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz