Dawno nie było u mnie słodkich, drożdżowych wypieków. Ale nadrabiam zaległości i dzisiaj drożdżowe bułeczki z dżemem z jagód i posypane sezamem. Dżem domowej roboty dostałam od Magdy – sąsiadki. Zrobiła z jagód zebranych w lesie na Mazurach więc był doskonały w smaku i idealnie nadawał się do drożdżowych bułeczek.
Sezam dopełnił smaku i były pyszne, słodkie i pulchne bułeczki na śniadanie.
Składniki
3 szklanki mąki,
3dag drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka,
3 jajka,
½ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
Dżem jagodowy,
Ziarna sezamu
Wykonanie
Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 15 min.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ). Następnie nakładamy trochę dżemu i formujemy bułeczki. Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.
Mniam tak pięknie wyglądają 🙂 na drożdżowe moglabym patrzyć godzinami 🙂 pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam !!
Wspaniale wyglądają! Wyobrażam sobie jak muszą pachnieć i smakować 😉
Dziękuję 🙂 Tak, pachniały i smakowały wybornie !! Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło bardzo rzadkie więc zrobiłam drożdżówkę z kruszonką.Dżem jagodowy ulożony kleksami pod kruszonką,pycha.Pozdrawiam .Alina.