Jak już Wam pisałam dorada jest tak dobrą rybą, że najlepiej smakuje z najprostszymi dodatkami. Dzisiaj proponuję doradę z dodatkiem koperku, cytryny i czosnku. Mięso ryby przechodzi w trakcie pieczenia aromatami ziół i cytryny i smakuje naprawdę wybornie. Klasyczne dodatki do ryby sprawdzają się zdecydowanie najlepiej 🙂
Składniki
2-3 dorady
Sól, biały pieprz,
2 cytryny
ząbki czosnku – po 1 do każdej ryby,
pęczek koperku,
oliwa
Wykonanie
Jeśli kupimy doradę już wyczyszczoną to myjemy ją, suszymy i przyprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny. Jedną cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie wkładamy do środka ryby trochę koperku, 1 ząbek czosnku, ćwiartkę sparzonej cytryny i polewamy oliwą – na ½ godziny wkładamy dorady do lodówki.
Jeśli ryba nie będzie wyczyszczona to musimy ją przeciąć wzdłuż brzucha i oczyścić wnętrze a następnie dobrze wymyć i przyprawić.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Wspaniała ryba!
Idealny przepis dla mojego męża ! Pycha 🙂
Przepis na doradę do którego wracam raz na jakiś czas. urok tkwi w prostocie 🙂
Koszmarny przepis. Ryba jest ugotowana nie upieczona. Tak można przygotować tylko świerzą rybę a nie z marketu w Polsce gdzie wszystko jest mrożone.
@ART- i właśnie tutaj jest ten myk- to jest idealny przepis na świeżą rybę! I muszę Ci uświadomić jedną rzecz- w Polsce w każdym prawie markecie oraz małych sklepikach rybnych można kupić dobre świeże ryby, doradę również 🙂