Dorada pieczona z cytryną, koperkiem i czosnkiem

Jak już Wam pisałam dorada jest tak dobrą rybą, że  najlepiej smakuje z najprostszymi dodatkami. Dzisiaj proponuję doradę z dodatkiem koperku, cytryny i czosnku. Mięso ryby przechodzi w trakcie pieczenia aromatami ziół i cytryny i smakuje naprawdę wybornie. Klasyczne dodatki do ryby sprawdzają się zdecydowanie najlepiej 🙂

DSC_5382

Składniki

2-3 dorady

Sól, biały pieprz,

2  cytryny

ząbki czosnku – po 1 do każdej ryby,

pęczek koperku,

oliwa

Wykonanie

Jeśli kupimy doradę już wyczyszczoną to myjemy ją, suszymy i przyprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny. Jedną cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.  Następnie   wkładamy do środka ryby trochę koperku, 1 ząbek czosnku,  ćwiartkę sparzonej cytryny i polewamy oliwą – na ½ godziny wkładamy dorady do lodówki.

Jeśli ryba nie będzie wyczyszczona to musimy  ją przeciąć wzdłuż brzucha  i oczyścić  wnętrze a następnie dobrze wymyć i przyprawić.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Wspaniała ryba!

 DSC_5360 DSC_5371

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

    • Asik
      23 lipca
      Odpowiedz

      Przepis na doradę do którego wracam raz na jakiś czas. urok tkwi w prostocie 🙂

  1. Art
    24 lipca
    Odpowiedz

    Koszmarny przepis. Ryba jest ugotowana nie upieczona. Tak można przygotować tylko świerzą rybę a nie z marketu w Polsce gdzie wszystko jest mrożone.

  2. K
    30 września
    Odpowiedz

    @ART- i właśnie tutaj jest ten myk- to jest idealny przepis na świeżą rybę! I muszę Ci uświadomić jedną rzecz- w Polsce w każdym prawie markecie oraz małych sklepikach rybnych można kupić dobre świeże ryby, doradę również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.