Zachęcam do przygotowania takiego domowego musli. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia a nieporównywalnie lepsze od tego kupowanego. To co jest nam potrzebne do zrobienia domowego musli, to różne płatki: owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne itd..ponadto pestki słonecznika dyni, orzechy (takie jakie lubimy) i to wszystko wymieszane z olejem rzepakowym i miodem i pieczone, daje nam pyszne i zdrowe musli na śniadanie. Takie domowe musli ma wiele zalet bo nie ma takiej ilości cukru jak kupowane a ponadto np. u mnie robi za zdrową przekąskę przed telewizorem lub do książki.
Jeśli chodzi o płatki to ja kupuję mniejsze opakowania i całe dodaję do mieszanki.
Moja rodzina polubiła takie musli jako dodatek do jogurtu naturalnego, do tego dodajemy suszoną żurawinę, różne świeże sezonowe owoce lub mrożone w postaci ciepłej i mamy pyszne i szybkie śniadanie. Samo zdrowie 🙂
Składniki
Płatki pszenne,
Pławki owsiane,
Płatki żytnie,
2 łyżki siemienia lnianego,
2 garście orzechów włoskich ( łuskanych),
3-4 łyżki pestek słonecznika (dyni) ,
2-3 łyżki miodu,
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 170 stopni. Na dużej blasze (najlepiej z piekarnika) wykładamy papier do pieczenia na to wysypujemy płatki, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy włoskie – możemy dodać inne ulubione produkty np. orzechy laskowe, migdały, sezam. Polewamy składniki miodem i olejem rzepakowym, wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku ( góra – dół) około 20 minut, mieszając od czasu do czasu w trakcie pieczenia. Jak ziarna będą rumiane, wyłączamy, studzimy i przechowujemy w słoiku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz