Taki delikatny omlet na słodko jest dobry na weekendowe śniadanie lub na podwieczorek .
Jest to ulubiony omlet mojej Córki Ani. Robiłam Jej często na sobotnie śniadanie z domowymi, ciepłymi konfiturami. Dzieci lubią takie omlety i jeśli chcecie sprawić im małą przyjemność to zachęcam do zrobienia na śniadanie lub podwieczorek.
Mój omlet jest bez mąki i mleka ale też bez cukru – jest delikatny i można go zjeść równie dobrze z różnymi wytrawnymi dodatkami: pomidory, smażony boczek, cebulka , grillowana cukinia… itd
Dzisiaj omlet jest z miodem i pestkami granatu – przepyszny 🙂
Składniki na 1 omlet – patelnia o średnicy około 18 cm
2 średnie lub 3 małe jajka,
Szczypta soli,
½ łyżki masła,
Miód,
Granat lub inne owoce
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Jak piana będzie na sztywno ubita , dodajemy żółtka i tym razem mikserem ale na małych obrotach miksujemy z żółtkami.
Patelnię ( średnica około 18 cm) nagrzewamy solidnie, smarujemy masłem ( również brzegi) a resztę masła zdejmujemy.
Następnie wylewamy ubite jajka na patelnię, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy omlet około 3 -4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odwracamy – robimy to za pomocą dwóch szpatułek lub za pomocą talerza ( zdejmujemy omlet na talerz a następnie przykrywamy odwróconą patelnią i ponownie odwracamy). Smażymy po odwróceniu około przez około 2 minuty.
Zdejmujemy na talerz i podajemy ciepły. Można podać z cukrem pudrem, konfiturami, miodem i różnymi owocami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz