Tym razem mam coś słodkiego dla tych, którzy nie mogą jadać tradycyjnych muffinek z mąki pszennej. Gwarantuję jednak, że są równie pyszne, a zarazem zdrowsze.
Zrobiłam je z mąki jaglanej z dodatkiem cukru trzcinowego i dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów. W sam raz na tą paskudną pogodę za oknem.
Składniki:
200g mąki jaglanej,
100 g mąki ziemniaczanej,
100g cukru trzcinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 g masła,
150 g czekolady gorzkiej,
1 cukier waniliowy,
posiekane orzechy włoskie,
suszona żurawina
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.
W garnku roztapiamy masło z czekoladą a następnie studzimy .
Mąkę (jaglaną i ziemniaczaną) dajemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, cukier trzcinowy – mieszamy sypkie produkty.
W drugiej misce ubijamy jajka, które następnie dajemy do sypkich produktów. Dodajemy też czekoladę z masłem, żurawinę i mieszamy wszystko.
Orzechy siekamy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wypełniamy papilotki masą do ok ¾ wysokości foremek. Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z wodą (3 łyżki) i ciepłą polewamy muffinki. Na koniec posypujemy jeszcze orzechami i żurawiną .
Robię podobne na ksylitorze, są naprawdę dobre!