Chyba każdy się ze mną zgodzi, że przy takich upałach jakie panują od dłuższego czasu, najlepsze są desery na zimno, które nie wymagają zbyt długiego przygotowania ani włączania piekarnika. Taki schłodzony sernik to ideał na letnie popołudnie. Naturalnie cytrynowy smak uzyskany dzięki dodaniu skórki i soku z cytryny do masy dodatkowo orzeźwia.
Sam sernik, choć prosty, jest niezwykle kremowy, co widać nawet na zdjęciach, dzięki wykorzystanemu twarogowi z dodatkiem mascarpone. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie, kilka minut, najlepiej zrobić go na wieczór, by następnego dnia zajadać się nim już od śniadania. 🙂
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
biszkopty
galaretka cytrynowa
500g truskawek
Wykonanie:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkoptami. Mleko podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Cytrynę sparzamy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z przepisem.
Do większej miski przekładamy twaróg, cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz sok z jej połowy. Miksujemy składniki na gładką masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy po łyżce masy twarogowej (3-4 łyżki), mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żelatynę do reszty masy i miksujemy lub mieszamy dokładnie by nie było grudek.
Truskawki myjemy, dekorujemy plasterkami truskawek boki tortownicy. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki.
Gotową masę przekładamy do tortownicy. Do środka wkładamy 1/3 pozostałych truskawek. Przekładamy sernik do lodówki na ok 30-40 min.
Następnie wykładamy na wierzch resztę truskawek delikatnie wciskając je w masę. Zalewamy przestudzoną galaretką (upewnijcie się, że masa już stężała). i Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Jak cudownie wygląda!
Jak smakuje tak fantastycznie jak wygląda to bierzemy go w całości!
Smakuje nawet bardziej jak fantastycznie 🙂