Na zimowe chłody i szarość najlepsze są dania rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne. Curry to znakomita potrawa, bardzo aromatyczna i jeśli ktoś lubi takie smaki, to zimą jest idealna. Takie curry nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie a smakuje wybornie. Grunt to mieć w domu pastę curry (u mnie to tzw. must have), imbir, mleczko kokosowe i chilli. Już pisałam, że lubię pikantne potrawy więc i tym razem, do curry z krewetkami dodałam chilli.
Do tego podałam ryż, który robię tak jak risotto, świeżą kolendrę i pomidorki koktajlowe. Wierzcie mi, że długo nie zapomina się takich aromatycznych i pięknie wyglądających dań.
Składniki:
400 g świeżych krewetek
1 średnia cukinia,
1 papryczka chilli,
4 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
Szklanka soku pomidorowego,
Szklanka mleczka kokosowego,
Kawałek imbiru – 2 cm,
2 łyżki zielonego curry,
100 g świeżego szpinaku,
Parę pomidorków koktajlowych,
Świeża kolendra,
Sól, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy ćwiartki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w talarki.
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, cukinię, chilli, starty imbir, pastę curry, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy sok pomidorowy, ½ szklanki buliony warzywnego i gotujemy około 10 minut.
Krewetki świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Podsmażamy 2 minuty na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.
Dodajemy do warzyw mleczko kokosowe, krewetki i szpinak, zagotowujemy 4 -5 minut, doprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą, pomidorkami koktajlowymi i skrapiamy sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz