Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam morele. Jako jedne z niewielu owoców kojarzą mi się ze słońcem, latem. Ich smak jest wyjątkowy, zarówno świeżych owoców jak też pieczonych. Uwielbiamy z córką dżemy morelowe, w tym roku mamy już zabezpieczone parę słoiczków.
To ciasto powstało, jak co niektórzy obserwowali na Fb trochę spontanicznie. Kupiłam morele z myślą o upieczeniu ciasta ale upał w niedzielę był tak nieznośny, że w ciągu dnia nie miałam siły otwierać piekarnika. Ale pod wieczór naszła mnie taka ochota na to ciasto, że raz dwa i ciasto zostało upieczone. Wyszło znakomite, ma niewiele składników i nie wymaga zbyt wiele pracy. Zabrałam do pracy i uzyskało duże uznanie moich koleżanek. Morele są lekko kwaskowate i w połączeniu ze słodkim ciastem smakują wybornie.
Myślę, że jest znakomity klasyk na letni deser do kawy.
Składniki na blachę 25×25:
4 jajka,
120 g cukru ,
150 g mąki pszennej,
28 g stopionego masła,
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego greckiego,
½ cukru waniliowego,
Morele
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztapiamy i studzimy.
Morele myjemy i dzielimy każdą na 4 mniejsze części.
Do miski wybijamy 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy na mocnych obrotach około 10 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.
Do ubitej masy przesypujemy delikatnie, partiami przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy każdą partię. Następnie dodajemy masło, z tym, że najpierw dodajemy łyżkę masy do masła, mieszamy i dopiero takie dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy śmietanę/jogurt i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy, układamy morele i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone ciasto i wyjmujemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz