Ciasto z morelami

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam morele. Jako jedne z niewielu owoców kojarzą mi się ze słońcem, latem. Ich smak jest wyjątkowy, zarówno świeżych owoców jak też pieczonych. Uwielbiamy z córką dżemy morelowe, w tym roku mamy już zabezpieczone parę słoiczków.

To ciasto powstało, jak co niektórzy obserwowali na Fb trochę spontanicznie. Kupiłam morele z myślą o upieczeniu ciasta ale upał w niedzielę był tak nieznośny, że w ciągu dnia nie miałam siły otwierać piekarnika. Ale pod wieczór naszła mnie taka ochota na to ciasto, że raz dwa i ciasto zostało upieczone. Wyszło znakomite, ma niewiele składników i nie wymaga zbyt wiele pracy.  Zabrałam do pracy i uzyskało duże uznanie moich koleżanek. Morele są lekko kwaskowate i w połączeniu ze słodkim ciastem smakują wybornie.

Myślę, że jest znakomity klasyk na letni deser do kawy.

Składniki na blachę 25×25:

4 jajka,

120 g  cukru ,

150 g mąki pszennej,

28 g stopionego masła,

2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego greckiego,

½ cukru waniliowego,

Morele

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztapiamy i studzimy.

Morele myjemy i dzielimy każdą na 4 mniejsze części.

Do miski wybijamy 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy na mocnych obrotach około 10 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.

Do ubitej masy przesypujemy delikatnie, partiami  przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy każdą partię. Następnie dodajemy masło, z tym, że najpierw dodajemy łyżkę masy do masła, mieszamy i dopiero takie dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy śmietanę/jogurt i delikatnie ale dokładnie  mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy, układamy morele i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni około 50  minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone ciasto i wyjmujemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.