Truskawki na przełomie maja i czerwca, gdy robią się coraz lepsze, nigdy nam się nie nudzą. Kuchennych wariacji na ich temat jest tak wiele i tak przesmacznych, że nie sposób się im oprzeć. Dodatkowo kruche ciasto ma ten plus, że można je dostosować do aktualnych smaków sezonowych zmieniając tylko owocowy wkład.
Składniki na dużą blachę:
60 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
1/2 szklanki cukru
1 margaryna,
2 łyżki smalcu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
1 kg truskawek
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec, i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko i mleko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy umyte i wyczyszczone truskawki, które posypujemy zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę ( ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja..
pieknie wyglada 😉
Uwielbiam wszelkie kruche ciasta z owocami:)
Jutro wypróbuję, brzmi dosyć prosto 🙂
a ten smalec to konieczny? nie da sie go podmienic?
Smalec nadaje ciastu takiej kruchości, ale jeżeli zależy nam bardzo by go jakoś zamienić to w wersji lżejszej można zastąpić go jogurtem naturalnym.
Ciasto wzorcowe, wygląda wspaniale, wyobrażam sobie ten smak, pycha!
Ile należy dodać jogurtu zamiast smalcu? Tyle samo?
Tak, tyle samo
A co robimy z tą połową szklanki mleka? wypijamy do ciasta? 🙂 a zamiast jogurtu może być śmietana?
A, no można i wypić 😉
jakaś zakręcona musiałam być, że nie widziałam, już dodałam, oczywiście dodajemy do wyrabianego ciasta.
Śmietana może, choć ja już wolę smalec wtedy
Heh to ja z miłą chęcią wypije zimne mleczko do ciepłego ciasta:) a tak na poważnie to nigdy nie piekłam kruchego ciasta z mlekiem…hmm pewnie jest pyszniutkie:) więc jutro zabieram się za ciasto ale z małymi zmianami ponieważ w mojej wersji będą wiśnie i budyń śmietankowy…:)
A jeszcze jedno pytanko:) nigdy nie pieke ciast na margarynie tylko na maśle bo uważam,że są smaczniejsze…kostka margaryny ma przeważnie 250gr a kostka masła przeważnie 200gr. czy w takim razie wystarczy kostka masła czy dać go tyle,żeby było 250gr?
wystarczy kostka masła 😉
Wygląda prosto i pysznie:)
Mam w planie dziś takie zrobić:) Czy mogą być do tego ciasta truskawki mrożone czy nie bardzo?
Myślę, że tak, tylko proponuję potrzymać parę minut dłużej ciasto w piekarniku