Ciasto 3 BIT

Pyszne, słodkie ciasto bez pieczenia, w sam raz na świąteczny deser. Warto przygotować go dzień wcześniej i potrzymać przez noc w lodówce aby dobrze stężało. W oryginale są same herbatniki, ja jednak jedną warstwę zastąpiłam biszkoptami, które akurat miałam w domu i wyszło równie smaczne.

Choć z nazwy może przypominać znanego batona, w smaku jest nieco inny. Bardzo kremowy, z pewnością zasmakuje miłośnikom ciast z dużą ilością różnych kremów, mas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na blachę o wymiarach 21 / 25 cm

300g herbatników typu petit,

Około 16 sztuk biszkoptów podłużnych ( takich jak do tiramisu),

2 budynie waniliowe bez cukru,

3 ½ łyżki cukru,

750 ml mleka,

500 ml śmietany kremówki 30 %,

Opakowanie śmietanfix,

2 łyżki cukru pudru,

1 cukier waniliowy,

1 łyżka kakao,

200 g masła,

1 puszka masy kajmakowej – około 500g,

Garść orzechów ziemnych,

½ szklanki wody z 1 cukrem waniliowym

Wykonanie

Przygotowujemy krem budyniowy. Budynie razem z cukrem rozpuszczamy w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy a następnie do wrzątku wlewamy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na jednolitą masę, dodajemy chłodny budyń ( po 2 łyżki) i ucieramy aż będzie jednolity krem.

Teraz kolej na bitą śmietanę. W misce ubijamy mocno schłodzoną śmietanę i jak będzie ubita dodajemy śmietanfix z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką cukru waniliowego i ubijamy aż mocno zgęstnieje.

Na dnie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą porcję herbatników. Następnie wykładamy na nie masę kajmakową i równomiernie smarujemy. Na kajmak dajemy drugą warstwę herbatników i wykładamy krem budyniowy – rozsmarowujemy. W głębokim talerzu mieszamy wodę z cukrem waniliowym i maczamy w niej biszkopty. Następnie wykładamy biszkopty na krem a na koniec dajemy na biszkopty bitą śmietanę.

W malakserze mieszamy kakao, czekoladę i orzechy i posypujemy po śmietanie. Schładzamy ciasto minimum 3 godziny a najlepiej na noc dać do schłodzenia w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.