Pyszne, słodkie ciasto bez pieczenia, w sam raz na świąteczny deser. Warto przygotować go dzień wcześniej i potrzymać przez noc w lodówce aby dobrze stężało. W oryginale są same herbatniki, ja jednak jedną warstwę zastąpiłam biszkoptami, które akurat miałam w domu i wyszło równie smaczne.
Choć z nazwy może przypominać znanego batona, w smaku jest nieco inny. Bardzo kremowy, z pewnością zasmakuje miłośnikom ciast z dużą ilością różnych kremów, mas.
Składniki na blachę o wymiarach 21 / 25 cm
300g herbatników typu petit,
Około 16 sztuk biszkoptów podłużnych ( takich jak do tiramisu),
2 budynie waniliowe bez cukru,
3 ½ łyżki cukru,
750 ml mleka,
500 ml śmietany kremówki 30 %,
Opakowanie śmietanfix,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
200 g masła,
1 puszka masy kajmakowej – około 500g,
Garść orzechów ziemnych,
½ szklanki wody z 1 cukrem waniliowym
Wykonanie
Przygotowujemy krem budyniowy. Budynie razem z cukrem rozpuszczamy w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy a następnie do wrzątku wlewamy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na jednolitą masę, dodajemy chłodny budyń ( po 2 łyżki) i ucieramy aż będzie jednolity krem.
Teraz kolej na bitą śmietanę. W misce ubijamy mocno schłodzoną śmietanę i jak będzie ubita dodajemy śmietanfix z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką cukru waniliowego i ubijamy aż mocno zgęstnieje.
Na dnie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą porcję herbatników. Następnie wykładamy na nie masę kajmakową i równomiernie smarujemy. Na kajmak dajemy drugą warstwę herbatników i wykładamy krem budyniowy – rozsmarowujemy. W głębokim talerzu mieszamy wodę z cukrem waniliowym i maczamy w niej biszkopty. Następnie wykładamy biszkopty na krem a na koniec dajemy na biszkopty bitą śmietanę.
W malakserze mieszamy kakao, czekoladę i orzechy i posypujemy po śmietanie. Schładzamy ciasto minimum 3 godziny a najlepiej na noc dać do schłodzenia w lodówce.
Moje ulubione 😉