Lekkie i bardzo smaczne ciasteczka owsiane do pogryzania w pracy, szkole, w domu.
Myślę, że takie ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zdrowy dodatek do śniadania dla dzieci do szkoły lub jako lekka przegryzka w pracy do kawy/herbaty . Ja zabieram takie ciasteczka na wycieczkę rowerową i też się świetnie sprawdzają.
Robi się je szybko i nie są za bardzo słodkie bo dodajemy tylko miód. Płatki owsiane wcześniej zgotowałam na gęsto więc miały dobrą kleistą konsystencję. Jest też masło orzechowe i dużo ziaren więc przypadną do gustu ich miłośnikom.
Składniki:
2 jaja
300 g płatków owsianych ,
4 łyżki masła orzechowego,
Łyżeczka płaska proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki sezamu,
2 łyżki ziaren dyni,
2 łyżki ziaren słonecznika,
Łyżka ziaren lnu,
Garść rozdrobnionych orzechów włoskich,
5 łyżek miodu naturalnego
Wykonanie:
Do miski dajemy płatki owsiane, zalewamy wodą ( tyle wody aby lekko przykrywała płatki) i gotujemy mieszając około 4 minut . Następnie studzimy ugotowane płatki.
Do wystudzonych płatków dodajemy masło orzechowe, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, ziarna ( łyżkę sezamu zostawiamy do posypania ciasteczek po wierzchu), orzechy i mieszamy wszystko dokładnie.
Łyżką układamy porcje w niedużej od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy, posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się rumiane.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz