Ciasteczka owsiane z ziarnami i masłem orzechowym

Lekkie i  bardzo smaczne ciasteczka owsiane  do pogryzania w pracy, szkole, w domu.

Myślę, że takie ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zdrowy dodatek do śniadania dla dzieci do szkoły lub jako lekka przegryzka w pracy do kawy/herbaty . Ja zabieram takie ciasteczka na wycieczkę rowerową i też się świetnie sprawdzają.

Robi się je szybko i nie są za bardzo słodkie bo dodajemy tylko miód. Płatki owsiane wcześniej zgotowałam na gęsto więc miały dobrą kleistą konsystencję. Jest też masło orzechowe i dużo ziaren więc  przypadną do gustu ich miłośnikom.

Składniki:

2 jaja

300 g płatków owsianych ,

4 łyżki masła orzechowego,

Łyżeczka płaska proszku do pieczenia

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

3  łyżki sezamu,

2 łyżki ziaren dyni,

2 łyżki ziaren słonecznika,

Łyżka ziaren lnu,

Garść rozdrobnionych orzechów włoskich,

5 łyżek miodu naturalnego

Wykonanie:

Do miski dajemy płatki owsiane, zalewamy wodą ( tyle wody aby  lekko przykrywała  płatki)   i gotujemy  mieszając około 4 minut . Następnie studzimy  ugotowane płatki.

Do wystudzonych płatków dodajemy masło orzechowe,  jajka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, ziarna ( łyżkę sezamu zostawiamy do posypania ciasteczek po wierzchu), orzechy  i mieszamy wszystko dokładnie.

Łyżką układamy porcje w niedużej  od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy, posypujemy sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się rumiane.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.