Następnym wypiekiem z książki Piotra Kucharskiego , który wypróbowałam jest chlebek pita.
Już pisałam Wam, że z przyjemnością korzystam z tej książki bo są tam bardzo fajne przepisy na chleby i inne wypieki takie jak bułki, ciabatki, słodkie bułeczki itd…
Do upieczenia takiego chleba zabierałam się już wielokrotnie i dopiero pomysł na to aby zrobić do niego grillowane warzywa, z awokado z dodatkiem sosu zmobilizował mnie do pieczenia.
Chlebek wyszedł pyszny a z dodatkiem aromatycznych grillowanych warzyw i awokado smakował wybornie. Jako kanapka do pracy sprawdził się znakomicie.
Jeśli ktoś lubi mięso to można dodatkowo dodać kawałki grillowanej piersi kurczaka, karkówki, co tam lubimy. Taka wersja dla mięsożerców.
Składniki:
Chlebek:
Zaczyn
100 g mąki pszennej typ 750
10 g drożdży świeżych
100 ml letniej wody
Ciasto właściwe:
350 g maki pszennej typ 750
160 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Grillowane warzywa
1 papryka,
1 mała cukinia,
1 awokado,
1 pomidor,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
Sól, pieprz,
Oliwa
Sos z ketchupu i majonezu – w proporcji 2 łyżki majonezu i łyżka ketchupu
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Po tym czasie przystępujemy do przygotowania właściwego ciasto na chlebek. Do większej miski dajemy mąkę, sól, oliwę, zaczyn i wyrabiamy ciasto, około 7-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką ciasto.
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 8 równych części, rozwałkowujemy na placki o średnicy około 12 cm. Układamy na blaszce posypanej mąką. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni i z wodą do parowania w środku piekarniku przez ok. 15 minut.
Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy również w paski.
Pomidor myjemy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa dajemy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i grillujemy na patelni. Awokado obieramy i kroimy w małe paski.
Gotowe chlebki studzimy chwile po upieczeniu, następnie przekrawamy i nakładamy do środka warzywa grillowane, awokado i sos ketchupowo-majonezowy. Można dodatkowo dołożyć listki sałaty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz