O walorach i zaletach domowego chleba już pisałam wielokrotnie. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną. Warto tu podkreślić dobrą wędliną.
Jakiś czas temu byłam na warsztatach w Woli Suchożeberskiej, w Akademii Smaku Sokołów. Warsztaty poświęcone były zdrowemu żywieniu i właściwemu komponowaniu posiłków.
Przedstawiono nam nową linię produktów marki Sokołów, a mianowicie wędliny Naturrino. Jest to inspirowana naturą linia produktów, które charakteryzują się naturalnym, delikatnym smakiem mięsa. Przygotowuje się je bez glutaminianu sodu, fosforanów i konserwantów. Smakują wybornie i są podobne do tych, które przygotowywała moja ciocia – domowe, wędzone, trochę szare nie kolorowe ale za to jakie smaczne.
Mieliśmy okazję spróbować praktycznie wszystkich produktów: schab wędzony, boczek wędzony, karczek wędzony, karczek pieczony, boczek pieczony, szynka wędzona… Moim faworytem był boczek pieczony i karczek wędzony.
Na śniadanie dostaliśmy jajecznicę z szynką i jako sadzone na toście z szynką Naturrino.
O zaletach dobrego, zdrowego żywienia opowiadała nam Agnieszka Piskała – dietetyk i ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. A osobiście moja Przyjaciółka , ceniąca też zalety i walory zdrowotne mojego chleba na zakwasie.
Takie dobre wędliny z dobrym, domowym chlebem to sama przyjemność w jedzeniu. To też pewność, że zdrowo się odżywiamy.
Składniki:
350 g zakwasu,
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 ,
400 g mąki orkiszowej typ 720,
100 g płatków orkiszowych,
650 ml wody letniej,
2 łyżeczki soli,
Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,
Garść ziaren słonecznika,
Garść ziaren dyni,
Garść ziaren siemienia lnianego
Wykonanie
Do miski przesypujemy mąki, ziarna, płatki, sól, czarnuszkę i mieszamy.
Następnie dodajemy zakwas, wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.
Dwie blachy – keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami . Następnie dajemy do blachy ciasto tak aby były dwie porcje.
Tak przygotowane blaszki z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu 10 godz.
Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą i od razu wyjmujemy z blaszek.
Wspaniałe miejsce, super ludzie.. pyszne jedzenie 🙂 Do następnego razu Breniu!!
🙂 dokładnie tak Aniu … Wspaniałe miejsce i super ludzie ! Do następnego !!
miło było wspólnie kosztować tych smakowitych wędlin i dań 🙂 a domowy chleb nie ma sobie równych 🙂
🙂 miło było… Pozdrawiam !!
Same pyszności 😉
Witam mam pytanie jak odmierzyc te 350g zakwasu ile to ml wszedzie pisza w gramach dziekuje i prosze o pomoc
Ja odmierzam te 350 g na wadze. Wlewam zakwas do miarki i daję na wagę.
Witaj, a czy można zastąpić żywy zakwas z suszonym? I wtedy w jakich proporcjach? Byłabym super wdzięczna za podpowiedź, bo nie wiem jak używać suchego zakwasu, a mam go spory zapas 🙂
Z góry dziękuję za pomoc!
Witaj, Myślę, że spokojnie możesz piec na suchym zakwasie. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z suchym zakwasem ale dałabym 2 łyżki na 1/2 kg mąki pszennej. Przy żytniej dałabym 3 łyżki. Pozdrawiam 🙂