Obiecałam wam przepis na składany żytni chleb na zakwasie.
Co do walorów domowego pieczywa nie będę pisać bo wiadomo, że jest najlepsze.
Do takiego chleba potrzeba niewiele składników: zakwasu żytniego, mąki żytniej chlebowej, wody i soli. Natomiast przygotowanie takiego chleba wymaga czasu: przygotowanie zaczynu, następnie właściwego ciasta, czas w lodówce i pieczenie. Ale wierzcie mi wart jest tego bo jest pulchny, długo utrzymuje świeżość, pyszny na kanapki czy tosty/grzanki.
Ostatnio zrobiłam z tego chleba grillowane kanapki z kimchi i serem cheddar. Ależ były dobre !
Składniki:
Zaczyn:
100 ml wody,
2 łyżki zakwasu żytniego,
120 g mąki żytniej chlebowej – 650
Właściwe ciasto
500 g mąki żytniej chlebowej –typ 650,
150 g zaczynu żytniego,
1 łyżeczka soli
500 ml wody,
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn żytni. Do miski dajemy zakwas żytni, wodę, mąkę i mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w cieple 8 godz.
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, nie za długo, tak aby wszystkie się połączyły. Ciasto powinno lekką konsystencję więc jeśli potrzeba, dodajemy trochę wody. Nie może też być za rzadkie.
Teraz przystępujemy do składania ciasta – robimy to tak, że zwilżonymi w wodzie rękoma podważamy od spodu ciasto, kawałkami i składamy do środka. I tak kawałek po kawałku. Nie jest to takie składanie jak w przypadku pszennego gdzie ciasto naciąga się dość dobrze. To trzeba zwilżonymi w wodzie rękoma lekko podnosić ciasto i nakładać na siebie.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i po pół godzinie powtarzamy czynność. Robimy tak cztery razy.
Koszyczek do wyrastania wykładamy ścierką i posypujemy lekko mąką. Ciasto po czterokrotnym składaniu będzie trochę napowietrzone. Dajemy je na stolnicę podsypana mąką i formujemy bochenek. Dajemy do koszyka do góry dnem, przykrywamy i dajemy na 9-10 godz. do lodówki.
Następnie garnek, w którym będziemy piec chleb dajemy do piekarnika i nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Trawa to około 30-35 minut. Po tym czasie wykładamy na papier do pieczenia ciasto z koszyka i przekładamy do gorącego garnka ( uważamy aby się nie poparzyć), przykrywamy i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20- 30 minut.
Wyjmujemy chleb i studzimy.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz