Szpinakowy sezon w pełni, zielone liście zerkają z każdego bazarkowego straganu. Ja w tym roku, w końcu się odważyłam i korzystając z tego fantastycznego faktu jak własny ogródek, postanowiłam po raz pierwszy wyhodować własny, domowy szpinak. Odkąd go zasiałam, codziennie podlewając mój ogródek warzywny, wypatrywałam z niecierpliwością pierwszych listków. Aż w końcu się pojawił i z każdym dniem wyglądał coraz to 'dorodniej’.
I tak chcąc wypróbować po raz pierwszy swojej hodowli szpinak ,pomyślałam o cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami, z dodatkiem sera feta. Już sam zapach unoszący się po domu powoduje, że ślinka cieknie. Zachęcam was do wypróbowania.
Składniki
Makaron rurki canneloni
1/2kg szpinaku
20dag pieczarek
1 opakowanie sera feta
3 ząbki czosnku
1 Cebula
Oliwa
Mozarella
Sól pieprz
Gałka muszkatałowa
Na patelni na oliwie/oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i dusimy razem z cebulą i czosnkiem. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do podsmażonych pieczarek i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość mieszamy, dodajemy pieprz, odrobinę soli i szczyptę gałki muszkatałowej.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Rurki cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem. Całość lekko podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 1/2h. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całośc startym serem mozarella. Pieczemy jeszcze ok. 10min.
Świetnie wygląda ten szpinak na grządce 🙂 A i zapiekanka na pewno smaczna 🙂
Danie wygląda pysznie, ja robiłam takie ale bez pieczarek, pozdrawiam 🙂