Cannelloni z mięsem

Canelloni to następne danie włoskie, które gości na naszych stołach często i nigdy nam się nie nudzi. Przygotowuję go w różnych wersjach: ze szpinakiem, warzywami itd. Moja rodzina najbardziej lubi canelloni z farszem mięsnym i dzisiaj mam dla Was taką właśnie wersję.

Jeśli chodzi o to czy gotować rurki makaronowe czy nie, to ja sprawdziłam jeden wariant i drugi i jestem zwolenniczką  nie gotowania makaronu. Ważne jest tylko to aby  farsz był ciepły bo wtedy makaron ładnie mięknie.

Składniki:

Makaron rurki – typu canelloni

Farsz: 

1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

 Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól

Pieprz

2 ząbki czosnku

Oliwa

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy. Do rurek canelloni nakładamy farsz mięsny ( ciepły) i układamy rurki w naczyniu. Podlewamy całość odrobiną wody by makaron się ładnie ugotował, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość startym serem mozzarella, zapiekamy ok. 5min. Kroimy na małe części i posypujemy parmezanem.

Smacznego 🙂

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 17 kwietnia
    Odpowiedz

    Danie przepysznie się prezentuje, świetny, oryginalny przepis ! Pozdrawiam 🙂

  2. Beata
    19 maja
    Odpowiedz

    Uwielbiam! Przepyszne! Ja ostatnio robiłam muszle nadziewane mięsem, ale chodzą za mną canelloni… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.