Canelloni to następne danie włoskie, które gości na naszych stołach często i nigdy nam się nie nudzi. Przygotowuję go w różnych wersjach: ze szpinakiem, warzywami itd. Moja rodzina najbardziej lubi canelloni z farszem mięsnym i dzisiaj mam dla Was taką właśnie wersję.
Jeśli chodzi o to czy gotować rurki makaronowe czy nie, to ja sprawdziłam jeden wariant i drugi i jestem zwolenniczką nie gotowania makaronu. Ważne jest tylko to aby farsz był ciepły bo wtedy makaron ładnie mięknie.
Składniki:
Makaron rurki – typu canelloni
Farsz:
1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)
Karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Oliwa
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy. Do rurek canelloni nakładamy farsz mięsny ( ciepły) i układamy rurki w naczyniu. Podlewamy całość odrobiną wody by makaron się ładnie ugotował, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość startym serem mozzarella, zapiekamy ok. 5min. Kroimy na małe części i posypujemy parmezanem.
Smacznego 🙂
?
Danie przepysznie się prezentuje, świetny, oryginalny przepis ! Pozdrawiam 🙂
Lubię takie makaronowe rurki z mięsem, od czasu do czasu na obiad 🙂
Pycha polecam 🙂
Uwielbiam! Przepyszne! Ja ostatnio robiłam muszle nadziewane mięsem, ale chodzą za mną canelloni… 🙂