Burgery z czerwonej fasoli z grillowanymi warzywami

Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników Fast foodów ale tym razem  jest to wersja bez mięsa. Kiedyś nie jadłam mięsa i wtedy wymyślałam różne dania z warzyw, w tym strączkowych. Robiłam różne kotlety z fasoli, cieciorki, z kaszy itd. Ostatnio przygotowywałam dla dzieci hamburgery i postanowiłam dla siebie zrobić wersję bezmięsną . Wykorzystałam czerwoną fasolę z puszki ale można wcześniej ugotować i zamrozić fasolę; często tak robię i mam  gotową do różnych dań. Doprawiłam fasolę czosnkiem, papryczką chilli i moją ulubioną bryndzą – wyszły pyszne kotlety, nie tylko do hamburgerów. Do hamburgerów  dodałam grillowaną cukinię, bakłażan, pieczarki oraz pomidor, sos i było pysznie i zdrowo.

Składniki na 2 porcje: 

Mała puszka fasoli czerwonej

2 bułki do hamburgerów,

1 jajko,

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 małe opakowanie bryndzy

1 cebula,

pomidor,

4 plastry sera mozarella,

Grillowane plastry cukinii i bakłażana

pieczarki

Oliwa do smażenia,

sól, pieprz,

sos – majonez, ketchup, jogurt naturalny,

25 dag sera mozzarella/ żółtego

Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Fasolę, jeśli jest z puszki płuczemy i odcedzamy na sitku. Jeśli mamy surową fasolę to wcześniej moczymy 10 godz. a następnie gotujemy do miękkości  i studzimy. Gotową fasolę przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę, jajko i bryndzę – wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Bakłażan kroimy w plastry, solimy i zostawiamy 5 minut aby puścił sok (nie będzie wtedy goryczy) a następnie wycieramy powstałą wodę ręcznikiem papierowym.Pieczarki obieramy, cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Na patelni grillowej grillujemy warzywa. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki usmażone kotlety fasoli  i ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 7 minut. W międzyczasie mieszamy składniki do sosu – po dwie łyżki majonezu, ketchupu i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, można również wycisnąć nieco czosnku.

Po wyjęciu z piekarnika  układamy warstwy do hamburgera – warzywa grillowane, pomidor,  cebula, sos.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.