Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników Fast foodów ale tym razem jest to wersja bez mięsa. Kiedyś nie jadłam mięsa i wtedy wymyślałam różne dania z warzyw, w tym strączkowych. Robiłam różne kotlety z fasoli, cieciorki, z kaszy itd. Ostatnio przygotowywałam dla dzieci hamburgery i postanowiłam dla siebie zrobić wersję bezmięsną . Wykorzystałam czerwoną fasolę z puszki ale można wcześniej ugotować i zamrozić fasolę; często tak robię i mam gotową do różnych dań. Doprawiłam fasolę czosnkiem, papryczką chilli i moją ulubioną bryndzą – wyszły pyszne kotlety, nie tylko do hamburgerów. Do hamburgerów dodałam grillowaną cukinię, bakłażan, pieczarki oraz pomidor, sos i było pysznie i zdrowo.
Składniki na 2 porcje:
Mała puszka fasoli czerwonej
2 bułki do hamburgerów,
1 jajko,
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 małe opakowanie bryndzy
1 cebula,
pomidor,
4 plastry sera mozarella,
Grillowane plastry cukinii i bakłażana
pieczarki
Oliwa do smażenia,
sól, pieprz,
sos – majonez, ketchup, jogurt naturalny,
25 dag sera mozzarella/ żółtego
Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Fasolę, jeśli jest z puszki płuczemy i odcedzamy na sitku. Jeśli mamy surową fasolę to wcześniej moczymy 10 godz. a następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Gotową fasolę przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę, jajko i bryndzę – wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Bakłażan kroimy w plastry, solimy i zostawiamy 5 minut aby puścił sok (nie będzie wtedy goryczy) a następnie wycieramy powstałą wodę ręcznikiem papierowym.Pieczarki obieramy, cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej grillujemy warzywa. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki usmażone kotlety fasoli i ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 7 minut. W międzyczasie mieszamy składniki do sosu – po dwie łyżki majonezu, ketchupu i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, można również wycisnąć nieco czosnku.
Po wyjęciu z piekarnika układamy warstwy do hamburgera – warzywa grillowane, pomidor, cebula, sos.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz