Dziś podzielę się z wami przepisem na bułkę drożdżową. Wcześniej wstawiałam małe babeczki drożdżowe – przepis jest właściwie ten sam. U mnie bułka drożdżowa świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie dla moich dzieci – uwielbiają ją i mogą jeść nawet cały tydzień.
Składniki:
4 żółtka,
10 dag drożdży,
1 kg mąki pszennej,
10 dag masła,
1/2 szklanka cukru,
1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodawać cukier, mąkę, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy; wymieszać około 5 min i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko wymieszać i w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.
Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Wstawiamy do piekarnika i pieczekmy ok. 45min w temp 200stopni.
Smakuje fantastycznie zarówno sama jak i z konfiturą lub dżemem. Idealna na śniadanie.
Wygląda super, pięknie wyrosła 🙂
w którym momencie dodać mąkę
W takiej kolejności jak jest w przepisie, po rozpuszczeniu drożdży w wodzie.