Bułka drożdżowa

Dziś podzielę się z wami przepisem na bułkę drożdżową. Wcześniej wstawiałam małe babeczki drożdżowe – przepis jest właściwie ten sam. U mnie bułka drożdżowa świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie dla moich dzieci – uwielbiają ją i mogą jeść nawet cały tydzień.

Bułka drożdżowa

Składniki:

 4 żółtka,

10  dag drożdży,

1  kg mąki  pszennej,

10 dag  masła,

1/2  szklanka cukru,

1/2 szklanki mleka,

cukier waniliowy,

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodawać cukier, mąkę, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy; wymieszać około 5 min i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte  ciasto  lekko wymieszać i w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi.

Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce by urosło. Wstawiamy do piekarnika i pieczekmy ok. 45min w temp 200stopni.

Smakuje fantastycznie zarówno sama jak i z konfiturą lub dżemem. Idealna na śniadanie.

Bułka drożdżowa

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Gość
    16 listopada
    Odpowiedz

    w którym momencie dodać mąkę

  2. kuchnia_breni
    16 listopada
    Odpowiedz

    W takiej kolejności jak jest w przepisie, po rozpuszczeniu drożdży w wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.