To mój pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie lub podwieczorek. Kasza jaglana jest zdrowa i można z niej przygotowywać różne dania- słodkie lub wytrawne.
Sama kasza przygotowywana jest z prosa. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Nie ma glutenu, co jest ważne dla osób, które nie tolerują glutenu.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę co ma zbawienny wpływ na nasze włosy, paznokcie i skórę. Natomiast jagły dostarczają dużej ilości witaminy E i lecytyny co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację.
Teraz wraca do łask i coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni.
U mnie na blogu jest sporo przepisów z kaszą jaglaną. W przygotowywaniu kaszy jaglanej ważne jest jej wcześniejsze spłukanie a nawet sparzenie przed gotowaniem po to aby nie była gorzka.
Dzisiaj pyszny budyń z kaszy jaglanej, z dodatkiem kokosów – u mnie bez cukru. Dodałam do budyniu truskawki i to była wystarczająca słodycz.
Składniki dla 2 osób
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki mleka,
3-4 łyżki wiórków kokosowych,
truskawki
Wykonanie
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.
Do mleka wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować i jeśli kasza jest zbyt gęsta można dodać troszkę ciepłego mleka. Ja nie blendowałam długo więc mój budyń nie był zupełnie gładki ale to zależy jak lubimy.
Truskawki czyścimy z szypułek i kroimy na małe kawałki.
Budyń podajemy jeszcze ciepły z kawałkami truskawek. Ja nie dodawałam cukru ale jeśli ktoś lubi super słodkie to można dodać łyżeczkę cukru trzcinowego lub polać całość miodem.
Z drowe i naturalne produkty możecie znaleźć w sklepie http://www.naturalniezdrowe.com.pl
Fantastyczne śniadanie Breniu!!
🙂 dokładnie Aniu !! pyszne i fantastyczne 🙂 dziękuję i pozdrawiam!