Budyń jaglano-kokosowy z truskawkami

To mój pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie lub podwieczorek. Kasza jaglana jest zdrowa i można z niej przygotowywać różne dania- słodkie lub wytrawne.

Sama kasza przygotowywana jest z prosa. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Nie ma glutenu, co jest ważne dla osób, które nie tolerują glutenu.

Kasza jaglana zawiera krzemionkę co ma zbawienny wpływ na nasze włosy, paznokcie i skórę. Natomiast jagły dostarczają dużej ilości witaminy E i lecytyny co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację.

Teraz wraca do łask i coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni.

U mnie na blogu jest sporo przepisów z kaszą jaglaną. W przygotowywaniu kaszy jaglanej ważne jest jej wcześniejsze spłukanie a nawet sparzenie przed gotowaniem po to aby nie była gorzka.

Dzisiaj pyszny budyń z kaszy jaglanej, z dodatkiem kokosów – u mnie bez cukru. Dodałam do budyniu truskawki i to była wystarczająca słodycz.

DSC_0393

Składniki dla 2 osób

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 ½ szklanki mleka,

3-4 łyżki wiórków kokosowych,

truskawki

Wykonanie

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.

Do mleka wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować i jeśli kasza jest zbyt gęsta można dodać troszkę ciepłego mleka. Ja nie blendowałam długo więc mój budyń nie był zupełnie gładki ale to zależy jak lubimy.

Truskawki czyścimy z szypułek i kroimy na małe kawałki.

Budyń podajemy jeszcze ciepły z kawałkami truskawek. Ja nie dodawałam cukru ale jeśli ktoś lubi super słodkie to można dodać łyżeczkę cukru trzcinowego lub polać całość miodem.

 DSC_0407 DSC_0392


Truskawkowe pole & naturalnie zdroweZ
drowe i naturalne produkty możecie znaleźć w sklepie http://www.naturalniezdrowe.com.pl

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    8 lipca
    Odpowiedz

    🙂 dokładnie Aniu !! pyszne i fantastyczne 🙂 dziękuję i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.