Brukselka pieczona w plastrach boczku

Przed nami Sylwester i karnawał  a co za tym idzie będą potrzebne przekąski i różne smakowitości na imprezy.
Brukselka nie ma za wielu zwolenników ale można ją  np zapiec z boczkiem, który posypujemy delikatnie chilli w proszku ( to zależy jak pikantne dania lubimy) i smarujemy dla przełamania miodem. Zapiekamy i podajemy z sosem. Pycha !


Składniki:

300 g brukselki,

6-7 plastrów boczku,

Chilli w proszku,

Miód

Wykonanie:

Brukselkę czyścimy z  zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.

Zagotowujemy  ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 5 minut, odcedzamy i płuczemy zimną wodą żeby nie straciła koloru.

Przekrawamy brukselki na pół i zawijamy w plastry boczku. Układamy w naczyniu gdzie będziemy piec. Posypujemy boczek chilli i smarujemy niewielką ilością miodu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Podajemy z grzankami i sosem na bazie jogurtu greckiego, musztardy Dijon i soku z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.