Przed nami Sylwester i karnawał a co za tym idzie będą potrzebne przekąski i różne smakowitości na imprezy.
Brukselka nie ma za wielu zwolenników ale można ją np zapiec z boczkiem, który posypujemy delikatnie chilli w proszku ( to zależy jak pikantne dania lubimy) i smarujemy dla przełamania miodem. Zapiekamy i podajemy z sosem. Pycha !
Składniki:
300 g brukselki,
6-7 plastrów boczku,
Chilli w proszku,
Miód
Wykonanie:
Brukselkę czyścimy z zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.
Zagotowujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 5 minut, odcedzamy i płuczemy zimną wodą żeby nie straciła koloru.
Przekrawamy brukselki na pół i zawijamy w plastry boczku. Układamy w naczyniu gdzie będziemy piec. Posypujemy boczek chilli i smarujemy niewielką ilością miodu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Podajemy z grzankami i sosem na bazie jogurtu greckiego, musztardy Dijon i soku z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz