Pyszny, letni deser z ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i owocami. Mój jest z truskawkami bo to sezon na nie.
Jeśli myślicie, że takie biskwity to jakiś trudny temat, to muszę Was zdziwić. Jeśli będziecie trzymać się wskazówek z przepisu, to te pyszne ciasteczka wyjdą super. Ważne jest to, żeby takie biskwity/placuszki składać w saszetki jeszcze ciepłe bo jak będą wystudzone to już nie dadzą się tak łatwo złożyć w saszetkę. Bita śmietana i truskawki to już tylko prosty dodatek.
Ubitą śmietanę można dodać łyżką (około 2 łyżki) lub ładnie wycisnąć z rękawa. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i mamy super pyszny deser do kawy.
Składniki:
3 jajka,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
Szczypta soli,
Bita śmietana:
400 ml śmietanki 30 %,
1 łyżka cukru pudru,
Łyżeczka cukru waniliowego,
1 śmietanfix
truskawki
Wykonanie
Przygotowujemy 2 blachy z piekarnika w ten sposób, że wykładamy je papierem do pieczenia a następnie rysujemy na każdym z nich koła o średnicy 10 cm – wychodzą 4 .
Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Oddzielamy białka od żółtek a następnie dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak jak na biszkopt – jak piana będzie sztywna dodajemy cukier i żółtka naprzemiennie. Ubijamy wszystko chwilę aż masa będzie kremowa. Na koniec dodajemy wymieszaną razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną – mieszamy dokładnie.
Gotowe, ubite ciasto wykładamy na koła – potrzeba około 2 łyżek ciasta na jedno koło. Koło powinno być równe więc jeśli potrzeba wyrównujemy koła.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 180 stopni, dajemy do piekarnika blachę z placuszkami i pieczemy przez około 6 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i szybko zdejmujemy placuszki z papieru. Ja to zrobiłam tak, że odwróciłam blachę z placuszkami na deskę i szybko zdjęłam z nich papier. Jeszcze ciepłe zginamy tak aby powstały saszetki i przekładamy na ten sam paper. Podobnie robimy z drugą partią placuszków. Studzimy placuszki.
Przygotowujemy bitą śmietanę. W misce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfix. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem i jak będzie puszysta dodajemy mieszankę cukru – ubijamy jeszcze 3-4 minuty aż śmietana będzie gęsta.
Truskawki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
Gotowe, schłodzone biskwity nadziewamy bitą śmietaną i dodajemy truskawki .
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz