Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszny, letni deser z ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i owocami. Mój jest z truskawkami bo to sezon na nie.

Jeśli myślicie, że takie biskwity to jakiś trudny temat, to muszę Was zdziwić. Jeśli będziecie trzymać się wskazówek z przepisu, to te pyszne ciasteczka wyjdą super. Ważne jest to, żeby takie biskwity/placuszki składać w saszetki jeszcze ciepłe bo jak będą wystudzone to już nie dadzą się tak łatwo złożyć w saszetkę. Bita śmietana i truskawki to już tylko prosty dodatek.

Ubitą śmietanę można dodać łyżką (około 2 łyżki) lub ładnie wycisnąć z rękawa. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i mamy super pyszny deser do kawy.

DSC_0657

Składniki:

3 jajka,

2 łyżki cukru pudru,

3 łyżki mąki pszennej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Szczypta soli,

Bita śmietana:

400 ml śmietanki 30 %,

1 łyżka cukru pudru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

1 śmietanfix

truskawki

Wykonanie

Przygotowujemy 2 blachy z piekarnika w ten sposób, że wykładamy je papierem do pieczenia a następnie rysujemy na każdym z nich koła o średnicy 10 cm – wychodzą 4 .

Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Oddzielamy białka od żółtek a następnie dodajemy szczyptę soli i ubijamy tak jak na biszkopt – jak piana będzie sztywna dodajemy cukier i żółtka naprzemiennie. Ubijamy wszystko chwilę aż masa będzie kremowa. Na koniec dodajemy wymieszaną razem mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną – mieszamy dokładnie.

Gotowe, ubite ciasto wykładamy na koła – potrzeba około 2 łyżek ciasta na jedno koło. Koło powinno być równe więc jeśli potrzeba wyrównujemy koła.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 180 stopni, dajemy do piekarnika blachę z placuszkami i pieczemy przez około 6 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i szybko zdejmujemy placuszki z papieru. Ja to zrobiłam tak, że odwróciłam blachę z placuszkami na deskę i szybko zdjęłam z nich papier. Jeszcze ciepłe zginamy tak aby powstały saszetki i przekładamy na ten sam paper. Podobnie robimy z drugą partią placuszków. Studzimy placuszki.

Przygotowujemy bitą śmietanę. W misce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfix. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem i jak będzie puszysta dodajemy mieszankę cukru – ubijamy jeszcze 3-4 minuty aż śmietana będzie gęsta.

Truskawki myjemy i dzielimy na ćwiartki.

Gotowe, schłodzone biskwity nadziewamy bitą śmietaną i dodajemy truskawki .

 DSC_0663 DSC_0653

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.