Bakłażany faszerowane serem feta i serem ricotta w sosie pomidorowym

Dzisiaj zapraszam na jedną z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Jest prosty i szybki  do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny. Bakłażan jest grillowany i faszerowany serami (feta i ricotta) a wszystko jest zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. Takie danie jest lekkie, smaczne i można go podać na obiad np. z makaronem lub na ciepłą kolację.

Składniki:

 1-2 bakłażany średniej wielkości,

Małe opakowanie sera feta,

Małe opakowanie sera ricotta,

Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku

Łyżka oregano

Oliwa,

Ser parmezan

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dusimy na małym ogniu 15 minut.

Bakłażan/y myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Każdy plaster bakłażana solimy i odstawiamy aby puściły sok ( 15 minut). Następnie każdy plaster wycieramy ręcznikiem papierowym ( nie będą miały goryczy). Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry bakłażana z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione). W  misce mieszamy sery ( feta, risotta), dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz i mieszamy. Każdy plaster bakłażana nadziewamy mieszanką sera i zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane bakłażany i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 – 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym serem parmezan i pieczemy jeszcze 5-7 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 7 marca
    Odpowiedz

    świetny pomysł, danie wygląda świetnie:)

    • Brenia
      7 marca
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam

  2. daga
    24 listopada
    Odpowiedz

    Świetny przepis, właśnie skonsumowaliśmy na kolację 🙂 zrobiłam w troszke innej wersji – zapiekłam same bakłażany z serem a sos pomidorowy dałam bezpośrednio na talerz -poezja,,, 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.