Jeśli zostają Wam białka z jakiegoś pieczenia i nie chcecie po raz kolejny piec bezy, to taka babka jest idealna. Przypomina typową babkę piaskową, z dodatkiem konfitury lub bez jest idealna do kawy.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki cukru,
1 mały cukier waniliowy,
½ szklanki oleju,
¾ szklanki mleka
7 białek,
Szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
konfitura – u mnie jeżynowa,
tabliczka gorzkiej czekolady,
4 łyżki mleka
Wykonanie
W naczyniu podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Cukier łączymy z cukrem waniliowym.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy aż masa będzie kremowa.
Dodajemy olej, miksując cały czas na mniejszych obrotach, aż będzie razem dobrze połączone. Następnie dodajemy mleko i również miksujemy aż wszystko się połączy.
Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy.
Podłużną formę na babkę / keks smarujemy masłem, posypujemy np. mąką ryżową, kaszą manną i przelewamy masę.
Pieczemy w 175 stopniach 40 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku około 30 minut, wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy z mlekiem.
Chłodną babkę przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą, przekładamy i polewamy czekoladą. Możemy posypać np. płatkami migdałów lub orzechami, co tam lubimy.
Dajemy do lodówki aby zastygła czekolada.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz