Na wiosnę każdy jakoś tak myśli o odchudzeniu dań, by zadbać o swoją sylwetkę. Ja też staram się ograniczać słodkości, co przy prowadzeniu bloga nie jest takie łatwe. Ostatnio z córką wymyśliłyśmy, żeby upiec takie owsiane babeczki, z miodem zamiast cukru. Może nie są one całkiem dietetyczne, ale mają sporo zdrowych składników, no i nie są duże – więc zjedzenie jednej, czy dwóch przy diecie nie powinno nam zaszkodzić. 😉
Składniki:
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
1 jajko,
1 łyżeczka olejku waniliowego.
Dżem czerwona i czarna porzeczka Łowicz
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
W małej miseczce mieszamy maślankę z 3/4 szklanki płatków owsianych, odstawiamy na chwilę, aby płatki nasiąknęły i zmiękły. W jednej misce mieszamy ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
W drugiej misce mieszamy olej, jajko, miód i olejek waniliowy, dodajemy namoczone płatki owsiane a następnie łączymy sobą składniki obu misek. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wszystko mieszamy do chwili, aż składniki się połączą.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę dżemu, a na to kolejną łyżkę ciasta. Po wierzchu posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy ok 15-20 minut.
Na pewno były i sa bardzo smaczne 🙂
lubię owsiane.. i ciastka i babeczki :-))
są IDEALNE 🙂