Powoli wchodzę już w klimat świąteczny, postanowiłam więc wczoraj upiec takie pyszne babeczki. Połączenie korzennego ciasta z powidłami śliwkowymi i kawałkiem czekolady wyszło wyśmienicie i bardzo świątecznie. Aby dodać im świątecznego wyglądu wierzch ciasta wycięłam foremką w kształcie gwiazdki. Możecie upiec takie ciasteczka dla swoich pociech na świąteczny deser, a na pewno im posmakują.
Składniki
30 dag mąki,
Margaryna,
5 żółtek,
15 dag cukru pudru,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
Parę kostek czekolady mlecznej,
Powidło śliwkowe
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier, przyprawę, kakao i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, z tym , że jedna musi być większa ( do foremek ) a druga mniejsza na gwiazdki. Ciasto do foremek wałkujemy na grubość około 5-6 mm; foremki na babeczki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do foremek. Drugie ciasto też wałkujemy ale trochę cieniej i wykrawamy z niego gwiazdki. Następnie dajemy do foremek babeczkowych po 1-2 łyżeczki powidła i kostkę czekolady. Każdą babeczkę przykrywamy gwiazdką i pieczemy około 25 minut.
Wyglądają pięknie i apetycznie.
Dziękuję 🙂 babeczki są pyszne, zachęcam do zrobienia.
Śliczne są! 🙂 Bardzo świąteczne. Na pewno przepyszne. Pozdrawiam i zapraszam na piernikowe muffinki z powidłami: http://the-taste-of-sweet.blog.pl/2013/12/17/piernikowe-muffiny-z-powidlami/ 😉
A ile margaryny?
kostka czyli 250 gr