Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Powoli wchodzę już w klimat świąteczny, postanowiłam więc wczoraj upiec takie pyszne babeczki. Połączenie korzennego ciasta z powidłami śliwkowymi i kawałkiem czekolady wyszło wyśmienicie i bardzo świątecznie. Aby dodać im świątecznego wyglądu wierzch ciasta wycięłam foremką w kształcie gwiazdki. Możecie upiec takie ciasteczka dla swoich pociech na świąteczny deser, a na pewno im posmakują.

Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Składniki

30 dag mąki,

Margaryna,

5 żółtek,

15 dag cukru pudru,

2 łyżeczki przyprawy korzennej,

1 łyżeczka kakao,

Parę kostek  czekolady mlecznej,

Powidło śliwkowe

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier, przyprawę, kakao i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, z tym , że jedna musi być większa ( do foremek ) a druga mniejsza na gwiazdki. Ciasto do foremek  wałkujemy na grubość około 5-6 mm; foremki na babeczki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do foremek. Drugie ciasto też wałkujemy ale trochę cieniej i wykrawamy z niego gwiazdki. Następnie dajemy do foremek babeczkowych po 1-2 łyżeczki powidła  i kostkę czekolady. Każdą babeczkę przykrywamy  gwiazdką i pieczemy około 25 minut.

Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Babeczki i muffinki

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Janina
    15 grudnia
    Odpowiedz

    Wyglądają pięknie i apetycznie.

    • Brenia
      15 grudnia
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 babeczki są pyszne, zachęcam do zrobienia.

    • Brenia
      3 grudnia
      Odpowiedz

      kostka czyli 250 gr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.