W letnich miesiącach najbardziej lubię ilość świeżych owoców, które można dostać praktycznie na każdym rogu. Truskawki, za chwilę maliny, czereśnie, wiśnie i inne pyszności..
Korzystam z nich póki są dostępne, przygotowując pyszne desery z ich wykorzystaniem. Tym razem padło na czekoladowe babeczki z truskawkami i bitą śmietaną.
Składniki:
100 g masła,
200g czekolady mlecznej,
70 g czekolady gorzkiej,
4 jajka,
4 łyżki cukru
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
1 mały cukier waniliowy
truskawki
Wykonanie
W garnku na wolnym ogniu roztapiamy masło z czekoladami ( gorzką i mleczną), podzielonymi na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie aby masa nie przepaliła się. Jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do miski wybijamy 2 jajka i 2 żółtka. Białka zostawiamy do odrębnego ubijania. Całe jajka z żółtkami ubijamy chwilę i dodajemy wystudzoną, roztopioną czekoladę – mieszamy całość.
W innej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy aż będzie kremowa masa. Dodajemy pianę do masy czekoladowej i mieszamy wszystko.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem. 180 stopni .
Gotową masę czekoladową przekładamy do papilotek, które wcześniej wkładamy do formy i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Bita śmietana. W misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i jak zwiększy objętość dodajemy cukier wymieszamy ze śmietanfix-em i cukrem waniliowym.
Nakładamy ubitą śmietanę na babeczki i dodajemy kawałki truskawek.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz