Lekkie, letnie koreczki z dorsza, cukinii i pomidorków koktajlowych, zapiekane z serem feta i doprawione cząbrem. Czyż nie brzmi to ciekawie ?
Lato jest cudną porą roku. Mamy takie dobrodziejstwa z warzyw, owoców, że aż chce się przygotowywać pyszne dania z ich dodatkiem.
Dorsz jest dobrą rybą i większość z nas lubi go w najprostszej wersji czyli obtoczony w mące i usmażony na maśle, podany w frytkami i surówką. Też lubię taką wersję.
Ale możną go też zrobić w wersji letniej, z dodatkiem cukinii, pomidorków koktajlowych, zapieczony z serem feta i doprawiony cząbrem. Zapewniam, że smakuje wybornie i jest trochę mniej kaloryczny, co dla dbających o kilogramy jest ważne.
Składniki
4-5 małych filetów z dorsza,
1 średnia cukinia,
Pomidorki koktajlowe,
Małe opakowanie sera feta,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka suszonego cząbru,
Sól, pieprz,
Sok z ½ cytryny
wykałaczki
Wykonanie
Filety z dorsza czyścimy z ości , myjemy i kroimy na małe kawałki ( kwadraty o średnicy około 5/5 cm). Rybę doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry, nie za cienkie. Ser feta kroimy na małe kawałki. Pomidroki myjemy i przekrawamy na pół.
Teraz przystępujemy do przygotowywania koreczków. Na plastry cukinii układamy kawałek dorsza, na to dajemy połówkę pomidorka i na koniec ser feta. Całość nadziewamy na wykałaczkę. Wszystkie koreczki układamy w naczyniu żaroodpornym/brytfannie, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym cząbrem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Całość przykrywamy folią.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 180 stopni i pieczemy nasze koreczki około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz