Pomysł na takie tacos przywiozłam z Barcelony. Jest to świetnie danie na imprezę, spotkanie towarzyskie. Można je zrobić z różnymi dodatkami: kurczakiem, rybą, grillowanymi warzywami, salsą itd… i zawsze sprawdzą się jako smaczna przekąska.
Ja zrobiłam z grillowanymi krewetkami z dodatkiem salsy z pomidorków i guacamole. Ważnym dodatkiem jest też sok z limonki. Lubię takie dania i Was również zachęcam do przygotowania.
Składniki dla 6 osób
½ kg świeżych krewetek
Oliwa,
Sok z ½ cytryny,
Sól, pieprz,
4 duże lub 8 małych placków tortilli,
Salsa pomidorowa:
Kilka pomidorków koktajlowych,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
Świea kolendra,
Szczypta suszonych płatków papryczki chilli,
limonka
Wykonanie
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek. Czyste krewetki przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy na patelnię. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorków. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Polewamy wszystko oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryczki chilli i dusimy około 3 minut.
Patelnię grillową nagrzewamy i grillujemy krewetki po około minucie z każdej strony.
Jeśli mamy duże placki tortilli to przekrawamy na dwie części i każdą podgrzewamy na patelni grillowej. Na ciepłe jeszcze placki nakładamy salsę pomidorową, po 2 -3 krewetki i posypujemy pokrojoną świeżą kolendrą. Zwijamy w placek i podajmy z limonką i guacamole (klik!).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz