Nie znam nikogo kto nie skusiłby się na pyszny deser czekoladowy. Ten suflet jest szybki do zrobienia, delikatny bo bez mąki i masła a przygotowuje się go w mig.
A pomysł na suflet wziął się stąd, że nie miałam którejś niedzieli czasu na przygotowanie ciasta a było duże zapotrzebowanie na deser. W domu była gorzka czekolada i śmietanka 30 %.
Pomysł na taki suflet znalazłam w Moich Wypiekach. Był to strzał w dziesiątkę. Suflet jest delikatny, taka czekoladowa pianka. Pycha. Do tego podałam kawałki świeżej gruszki, która dodała świeżego smaku sufletowi. Koniecznie wypróbujcie…
Składniki
150 g gorzkiej czekolady,
90 ml śmietanki 30 %,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
Szczypta soli
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy foremki do pieczenia o wielkości 180 ml każda. Smarujemy je dokładnie masłem i podsypujemy delikatnie cukrem.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
W garnku zagotowujemy śmietanę z cukrem i zaraz po rozpuszczeniu cukru i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dajemy natychmiast czekoladę i zostawiamy na chwilę ( około 2 minut) aby się rozpuściła. Po tym czasie mieszamy aż powstanie gęsty sos czekoladowy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, do czasu aż białka będą lekko sztywne. Następnie część białek , tak ze 3 łyżki dajemy do wystudzonego sosu czekoladowego i mieszamy aby rozrzedzić sos. Następnie dodajemy resztę białek i delikatnie ale nie długo mieszamy do połączenia składników.
Masę przelewamy do wysmarowanych wcześniej foremek – do pełna i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po pół minucie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( ja dałam termoobieg) i pieczemy około 15 – 20 minut. Z termo obiegiem 15 bez 20 minut.
Gorące suflety podajemy posypane cukrem pudrem i np. z kawałkami gruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz