Roladki z plastrów ogórka z nadzieniem z awokado

Powiem Wam, że już tęsknię za dobrymi ogórkami, pachnącymi prawdziwym ogórkiem i latem. Wiosna to czas kiedy mam ochotę na lekkie dania i wymyślam różne potrawy, które choć trochę wprowadzają w klimat lata.

Ogórek o tej porze nie jest tym letnim, pachnącym ogórkiem ale po zimie smakuje wybornie. Postanowiłam więc zrobić z niego lekką przekąskę z dodatkiem awokado. Roladki nadziewane różnymi smakołykami to moje ulubione dania. Najczęściej wykorzystuję do tego cukinię ale tym razem przygotowałam roladki z plastrami ogórka nadziewane masą z awokado.

Połączenie ogórka i awokado okazało się być bardzo smaczne. Do pracy, na lekką kolację idealne. I co najważniejsze szybkie i proste do zrobienia.

ogorek z awokado-002

Składniki:

1 dojrzałe, duże, miękkie awokado,

sok z ½ limonki,

1ząbek czosnku,

2 łyżki oliwy,

sól, pieprz, chilli ,

2 świeże ogórki,

Różne ulubione dodatki np. rzodkiewka,

Przygotowanie: 

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado,  sok z  limonki,  czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, oliwę) i mieszamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry w miarę cienkie. Można użyć do tego urządzenia do obierania warzyw lub tak jak ja, krajalnicy do chleba.

Przygotowaną masą z awokado smarujemy plastry ogórka i zwijamy w rulon. Układamy na półmisku z ulubionymi dodatkami.

ogorek z awokado-001

ogorek z awokado-003

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.