Kebab z jagnięciny z kaszą kuskus

Kebab „chodził” za mną od jakiegoś czasu i nawet chciałam zjeść gdzieś na mieście ale postanowiłam sama zrobić. Kupiłam mięso z jagnięciny ze sprawdzonego źródła i zabrałam się za przygotowanie.

To co jest ważne w kababach to przyprawy takie jak kmin rzymski, kolendra itd.. ; charakterystyczne przyprawy dla kuchni bliskiego Wschodu.

Mięso jagnięce jest delikatne i bardzo dobre na takie danie. Mięsa nie mieliłam w maszynce do mielenia lecz zblendowałam delikatnie, tak aby były jeszcze małe kawałki mięsa. Nadziałam je na patyczki i zgrillowałam.

Do kebabów podałam kaszę kuskus z pomidorkami i natką pietruszki i gęsty sos jogurtowy. Było pysznie i zaspokoiłam swoją chęć na kebaba.

kebab z jagnięciny

Składniki dla  6 osób

40 dag  mięsa jagnięcego- np. z udźca ,

1 mała biała cebula,

½ łyżeczki ostrej papryki,

½ łyżeczki kminu rzymskiego,

½ łyżeczki pieprzu Cayenne,

½ łyżeczki suszonych nasion kolendry,

Szczypta cynamonu,

Sól, pieprz,

oliwa

2 ząbki czosnku.

Kasza kuskus,

Parę pomidorków koktajlowych,

Natka pietruszki

Sos jogurtowy:

1 jogurt typu greckiego,

2 ząbki czosnku, sok z cytryny,

Sól, pieprz

Wykonanie

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i blend ujemy chwilę w blenderze. Robimy to krótko aby mięso było lekko zmielone – były kawałki mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy ( kmin rzymski, kolendra…. itd). Do miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę , wymieszane przyprawy,  3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki wody. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.

Przygotowujemy sos. Do miski dajemy jogurt, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Ze schłodzonej masy mięsnej, dłońmi wysmarowanymi oliwą formujemy wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2 cm grubości, które nadziewamy na patyk i smarujemy oliwą. Układamy na  patelni grillowej  i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką ( około 2 minuty z każdej strony). Nie grillujemy długo żeby mięso nie było zbyt wysuszone.

Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy gotową kaszę kuskus, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą , pieprzem i lekko podgrzewamy.

kebab z jagnięciny-003

kebab z jagnięciny-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.