Szybki piernik – nie tylko na święta

Ten przepis na szybki piernik przywiozłam z mojego rodzinnego miasta – Przemyśla. Nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie a jest wyjątkowo dobry.

Taki piernik nie musi być przygotowywany tylko od Święta bo jego szybki czas przygotowania, powoduje, że jest rewelacyjnym deserem także bez okazji – do niedzielnej kawy.

Koniecznie trzeba dodać do niego różne bakalie (żurawinę, rodzynki, migdały, orzechy…. co tam mamy i lubimy). Mój piernik ma dodatkowo polewę według przepisu mojej siostry co powoduje, że jest jeszcze pysznie czekoladowy.

DSC_0319

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej,

2 jajka,

2 szklanki cukru,

2 szklanki jogurtu lub kefiru,

1 szklanka oleju,

4 łyżki miodu,

2 łyżeczki sody,

Bakalie – orzechy, migdały, żurawina, rodzynki itd…

Polewa:

3 łyżki masła,

3 łyżki gęstej śmietany,

3 łyżki cukru pudru,

3 łyżki kakao,

1 łyżka galaretki cytrynowej ( w proszku)

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

W większym garnku miksujemy wszystkie składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej,2 jajka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki jogurtu lub kefiru, 1 szklanka oleju, 4 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody. Jak wszystkie składniki będą dobrze wymieszane dodajemy rozdrobnione bakalie i mieszamy.

Dwie formy keksowe o wymiarach  12×30 smarujemy olejem/masłem, przelewamy masę do formy i dajemy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy polewę : Do naczynia dajemy 3 łyżki masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, mieszamy i zagotowujemy aż zacznie delikatnie bulgotać.

Na koniec dodajemy łyżkę galaretki cytrynowej (w proszku). Znowu mieszamy i zagotowujemy. Polewę studzimy. Polewa musi być wystudzona bo wtedy jest gęsta.

Jak piernik ostygnie polewamy wystudzoną polewą i posypujemy rozdrobnionymi bakaliami.

DSC_0322

DSC_0334

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 14 stycznia
    Odpowiedz

    Ma piękny, miodowy kolor 🙂 Jestem pewna, że był pyszny 🙂

  2. 21 stycznia
    Odpowiedz

    Ten piernik można też upiec bez bakalii w prostokątnej dużej formie, przekroić na 3 warstwy (lub podzielić surowe ciasto na 3 części i upiec osobno 3 placki), przełożyć powidłami śliwkowymi oraz masą maślaną na bazie kaszy manny. Na wierzch polewa i orzechy włoskie, choć i bez takiego wykończenia jest pyszny.
    W Twojej wersji też jest bardzo smaczny, a polewa pięknie błyszczy. Ciekawa jestem, czy ten przepis rzeczywiście wywodzi się z Podkarpacia. Ja, o ile mnie pamięć nie myli, po raz pierwszy spotkałam się z nim w „gazetce” jakiejś lokalnej sieci sklepów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.