Pstrąg łososiowy z sosem z dyni

Pstrąg łososiowy to dobra ryba i świetnie się sprawdza zarówno sam jak też z różnymi dodatkami.

Dzisiaj mam dla Was pstrąga z królową jesieni czyli z dynią.

Dynia okazuje się być rewelacyjnym dodatkiem do prawie wszystkich dań. Jesienią ale też i zimą ( mam spore porcje dyni zamrożone) robię różne dania z dodatkiem dyni. Na blogu są ciasta z dynią, kotleciki, placuszki itd… i ciągle wymyślam nowe wersje dań z dynią. Możecie być pewni, że to  nie koniec, jeszcze nie raz zaskoczę Was czymś smacznym z dodatkiem dyni.

pstr-027

Składniki

4-6 filetów pstrąga  łososiowego ze skórą,

1,5 łyżeczki pieprzu białego

1 łyżeczki soli,

sok z połowy  cytryny,

szczypta gałki muszkatołowej,

1 cebula,

Łyżka masła,

kawałek dyni – około 30-40 dag,

olej do smażenia,

2-3 łyżki mąki,

3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Filety z pstrąga czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Dynię czyścimy i ścieramy na tarku z grubymi oczkami.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno, w kostkę cebulę, startą na tarce dynię i dusimy chwilę ( około 7 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko blendujemy.

Patelnię z olejem rozgrzewamy. Filety z pstrąga obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek ryby dajemy sos z dyni,  przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.

 pstr-013 pstr-035

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.