Pyszna letnia zupa z cukinii z cudnym aromatem tymianku.
Pomysł na taką letnią zupę, przychodzi o tej porze roku sam. Jeśli macie w domu cukinie to zachęcam do zrobienia. Ja przygotowałam z cukinii ale dodałam też pomidora, ziemniaka ale najważniejszy był tymianek.
Zrobiłam do tego grzanki z domowego, ciemnego chleba, które podsmażyłam na czosnkowe oliwie. Pycha !!
Składniki:
2 średnie cukinie – 1 zielona 1 żółta
1 pomidor,
1 litr bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
1 ziemniak,
2 Listki świeżego tymianku,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
1 duża cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.
Cukinie myjemy i kroimy w kawałki, Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaka, pomidor pokrojony w kawałki i rozgnieciony czosnek. Podsmażamy wszystko chwile i dodajemy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy suszonym i świeżym tymiankiem i miksujemy. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu.
Podajemy z grzankami z ciemnego chleba, podsmażonymi na oliwie czosnkowej
Pyszna zupa. Właśnie jesteśmy po obiedzie. Nie miałam świeżego tymianku i użyłam dwóch zielonych cukinii, które nie były za duże i wyszła dosyć rzadka, ale i tak była pycha. Szczególnie z grzankami. Polecam
🙂 dziękuję i pozdrawiam !